Cum i-a afectat Primul Razboi Mondial pe romanii ramasi acasa. Povesti despre crunta ocupatie germana si abuzurile oripilante ale armatei ruse

Cum i-a afectat Primul Razboi Mondial pe romanii ramasi acasa. Povesti despre crunta ocupatie germana si abuzurile oripilante ale armatei ruse

"O corespondenta speciala a fost transmisa in august 1916 de Ministerul de Interne, in care se mentiona faptul ca civilii sunt deosebit de nelinistiti, iar acest lucru se datoreaza faptului ca tot felul de indivizi neocupati, prin baruri, cafenele si mai ales pe strazi, participau la discutii de tot felul si intretineau o stare de teama in randul locuitorilor prin vestile pe care le propagau cu privire la mersul razboiului. Pentru a feri civilii de vesti nepotrivite, ministerul le-a interzis militarilor sa mai participe la astfel de discutii, dar se impunea ca si pentru ceilalti functionari, slobozi la gura, sa li se puna in vedere sa nu mai participe in niciun fel la agitatii inutile sau dispute verbale in diverse locuri ale orasului, pentru ca prin functia si prestanta lor erau deosebit de convingatori in legatura cu stirile de pe front", ne spune istoricul Florin Dirdala.

acum 71 luni (1 Aug 2016)

Despre intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, acum o suta de ani, despre deciziile clocotitoare de la Bucuresti, care au condus la acest moment si apoi despre desfasurarea dezastruoasa a conflictului in anul 1916, s-a scris foarte mult. Nu au fost omise din analize marile pierderi de vieti omenesti, epidemiile, spitalele de campanie, fiind gasite explicatii pentru orice batalie pierduta sau castigata de soldatii nostri.

Mai putin abordat de catre istorici a fost ceea ce s-a intamplat cu cei ramasi acasa, respectiv femei, batrani, copii, rezervisti, autoritati si cei scutiti de mobilizare, acestia din urma avand sarcini vitale in comunitatile lor, precum electricieni, lucratori la uzina de apa, jandarmi, care aveau grija de bunul mers al lucrurilor.

In Focsani, ca de altfel in toata tara, mobilizarea pentru razboi s-a dat in noaptea de 14 spre 15 august 1916, prin Inaltul Decret Regal nr.

Iluminatul public si particular a facut si acesta obiectul a numeroase ordonante ale Primariei Focsani, fiind suspendat provizoriu, cel public, incepand cu 17 august, iar cel particular, restrans ca numar de abonati, era lasat liber cu conditii, doar in casele care detin la ferestre perdele groase, paturi sau obloane asezate in asa fel incat lumina sa nu se vada nicidecum din afara. Oamenii nu aveau voie sa tina lumini aprinse in nicio curte, in nicio pravalie, iar la atac aerian fiecare locuitor era obligat sa stinga orice lumina, chiar si candelele, acelasi lucru fiind valabil si pentru conducatorii de trasuri si automobile.

"O corespondenta speciala a fost transmisa in august 1916 de Ministerul de Interne, in care se mentiona faptul ca civilii sunt deosebit de nelinistiti, iar acest lucru se datoreaza faptului ca tot felul de indivizi neocupati, prin baruri, cafenele si mai ales pe strazi, participau la discutii de tot felul si intretineau o stare de teama in randul locuitoril... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro