Cum gatim cea mai buna ciulama de ciuperci moldoveneasca
Ciulamaua moldoveneasca a evoluat in timp in ceea ce priveste modul de preparare, in special in zona urbana, insa la tara acest preparat se pregateste ca si acum 100 de ani. Timpul de fierbere va fi dat intotdeuna de varsta pasarii, dar se recomanda ca la ciulamaua de ciuperci cu carne de pasare sa se foloseasca pui tineri, de un an sau doi.
Ciulamaua moldoveneasca a evoluat in timp in ceea ce priveste modul de preparare, in special in zona urbana, insa la tara acest preparat se pregateste ca si acum 100 de ani. Unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii la tara a fost intotdeuna intelepciunea de a sti sa dozezi si sa conservi energia si resursele de care dispui", explica maestrul de arta culinara Nichi Maracine.
Ingrediente pentru patru persoane:
- carne de pasare-0,8-1 kilogram;
- ciuperci de padure (hribi)-0,400 grame;
- rosii - 400 de grame;
Gaina nu se dezoseaza
Materiile prime folosite la ciulamaua moldoveneasca sunt comune, respectiv hribii de padure sau ciupercile, carnea de pasare, usturoiul, rosiile, uleiul de floarea soarelui, cimbrul, mararul si smantana. Multe gospodine folosesc faina de frica sa nu li se taie ciulamaua, dar daca sunteti atenti la modul de preparare, acest lucru nu se va intampla", precizeaza Nichi Maracine.
Se incepe mai intai cu fierberea gainii, in portii estimate in functie de numarul de persoane pe care le avem la masa. Timpul de fierbere va fi dat intotdeuna de varsta pasarii, dar se recomanda ca la ciulamaua de ciuperci cu carne de pasare sa se foloseasca pui tineri, de un an sau doi.
De regula, timpul de preparare al preparatului coincide cu cel de fierbere al mamaligii, cu care se consuma ciulamaua, asta inseamna o ora si un sfert, cel mult o ora si jumatate.
Ciulamaua se poate servi cu mamaliga si muraturi FOTO Valentin Trufasu
Se adauga apoi ciupercile, rosiile, un catel de usturoi si condimentele (cimbru, piper), dar si supa in care a fiert pasarea pentru a patrunde bine toate ingredientele. Prin gustare, se estimeaza momentul cand ingredientele au fost fierte la consistenta pe care o dorim, iar la sfarsit se adauga smantana.