Cum functioneaza osteodensiometria. Metoda de investigatie simpla detecteaza fara gres leziunile osoase grave
Durerile articulare devin uneori de nesuportat, nu mai cedeaza la antiinflamatoare, iar specialistii endocrinologi si, destul de des, si ortopezi, recomanda pentru un diagnostic fidel osteodensiometria, pe baza careia pot institui terapia pentru oprirea pierderii de masa osoasa care in timp duce la rarefierea oaselor si cresterea riscului de fracturi. S-a observat ca rasa alba are risc mai mare, fumatorii si consumatorii de alcool sunt de asemenea mai afectati, cei care nu se expun razelor solare, cei cu un indice de masa corporala scazut, pacientii cu diabet zaharat tip 1, malnutritii, sedentarii sau cei care fac miscare in exces, istoricul familial, tratamentele osteopenizante etc.
Osteoporoza este boala care afecteaza preponderent femeile si incepe sa se instaleze post-menopauza, insa poate surveni, in anumite conditii, chiar mai devreme. Durerile articulare devin uneori de nesuportat, nu mai cedeaza la antiinflamatoare, iar specialistii endocrinologi si, destul de des, si ortopezi, recomanda pentru un diagnostic fidel osteodensiometria, pe baza careia pot institui terapia pentru oprirea pierderii de masa osoasa care in timp duce la rarefierea oaselor si cresterea riscului de fracturi.
Ce este osteodensiometria (DXA)
"Osteodensiometria este singura metoda de investigatie pe baza careia se pune diagnosticul de osteoporoza", spune medicul specialist in imagistica medicala Andreea Ciulinca, seful Sectiei Imagistica Medicala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina.
Este metoda de masurare a densitatii minerale osoase, se prescurteaza DXA (dubla absorbtiometrie cu raze X) si se pronunta frecvent DEXA. Este o investigatie imagistica realizata cu ajutorul unui scanner cu raze X, care dureaza 15-20 de minute si se poate realiza si in conditiile in care pacientul este imbracat, fiind necesara insa indeparatrea bijuteriilor, a cataramelor etc. O efectuam pe baza trimiterii de la medicul endocrinolog si, uneori, si de la ortoped.
Uzual se realizeaza doua secvente: coloana lombara si cap femural-bazin, pentru decelarea modificarilor de structura osoasa, stabilind daca este vorba de osteopenie, care apare in prima faza, sau osteoporoza. Se indica mai frecvent femeilor aflate la menopauza, stiut fiind faptul ca scaderea secretiei de estrogen determina demineralizare osoasa, insa poate fi efectuata, in anumite situatii, si mai devreme si chiar si barbatilor, desi noi nu prea am avut cereri. Atunci cand durerile articulare devin insuportabile si nu mai raspund la tratament cu antiinflamatoare este un semnal ca o astfel de investigatie se impune", spu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro