Cum functioneaza increderea in sine. "Cand vrei sa pari ceea ce nu esti, umfli un balon de sapun"

Cum functioneaza increderea in sine.

Cand vorbim de incredere, ea poate fi rezultatul unei decizii, aceea de a crede in capacitatile proprii pentru a face un anumit lucru, dar cel mai adesea ea vine sub forma unui cumul de factori, printre care se numara experienta de viata, educatia, cultura, familia si societatea. Evident, exista si cazuri cand este chiar necesar sa ii atragi atentia copilului sau unei persoane ca nu e bine ce face, dar inainte de a trece la masuri coercitive, este bine sa se explice ce anume a gresit si sa i se dea sansa de a indrepta acel lucru, spun specialistii.

acum 25 luni (27 Dec 2017)

Cand vorbim de incredere, ea poate fi rezultatul unei decizii, aceea de a crede in capacitatile proprii pentru a face un anumit lucru, dar cel mai adesea ea vine sub forma unui cumul de factori, printre care se numara experienta de viata, educatia, cultura, familia si societatea.

Increderea pe care o are fiecare dintre noi, mai mica sau mai mare, este o stare pe care unii dintre noi o traiesc constient, in timp ce altii actioneaza pe baza ei, fara sa realizeze prea bine de ce o fac. Nivelul de incredere pe care orice persoana il are in fortele proprii, dar si in alte persoane, va influenta decisiv dezvoltarea si evolutia acesteia pe intreaga perioada a vietii.

Mai multe studii au demonstrat ca indivizii care au un grad mare de incredere in ei insisi reusesc sa isi indeplineasca mai repede si mai bine obiectivele pe care si le-au propus in viata. La polul opus, persoanele cu o incredere scazuta sunt, de regula, foarte usor de manipulat si simt nevoia sa isi cedeze puterea altcuiva, care sa ia deciziile in locul lor. Practic, increderea interioara este un sentiment de siguranta pe care individul il are, uneori chiar fara sa si-l poate explica.

"In lipsa acestui sentiment de siguranta, cel in cauza va acuza dezechilibre mentale si stari fluctuante din punct de vedere emotional, iar ele se vor transforma in manifestari fizice prin diverse boli", detaliaza psihologul Stelian Chivu.

Cand se pierde increderea

Exista un mecanism psihologic subtil care face ca unii dintre noi sa aiba incredere in sine, in timp ce altii, nu. Profesorii, familia si anturajul ii spun copilului ca nu este bun de nimic sau ca face totul gresit, limitandu-l si conditionandu-l.

Pe masura ce creste, copilul va dezvolta niste programe, care ii vor afecta serios increderea in sine de a face orice, indiferent ca vorbim de partea profesionala sau personala. Cand u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro