Cum functiona reteaua lui Sebastian Ghita de corupere a alegatorilor din Republica Moldova

Cum functiona reteaua lui Sebastian Ghita de corupere a alegatorilor din Republica Moldova

"Acesti 10 supervizori erau si ei platiti cu suma de 1.000 euro de persoana lunar, timp de trei luni, inclusiv luna noiembrie 2014", a declarat "Arnaut Vitalii". "Votantii cooptati de catre cele 200 de persoane racolate initial primeau la randul lor bani si bunuri (bani, ceasuri, articole de imbracaminte neinscriptionate, alimente) daca se prezentau la vot si votau candidatul PSD, Victor Ponta. "Declar faptul ca sumele de bani astfel scoase din tara si puse la dispozitia lui Alin Petran, insemnand suma de aproximativ 400.000 de euro, erau dati personal de catre Sebastian Ghita, in numerar, la sediul PSD din Bucuresti soseaua Kisselef, despre aceasta intelegere frauduloasa avand cunostinta si candidatul PSD, Victor Ponta", a mai explicat "Arnaut Vitalii".

acum 38 luni (8 Jun 2017)

Sa nu cedam frontul!", era ordinul pe care fostul deputat PSD, Sebastian Ghita, il transmitea telefonic lui Ioan Alin Petran, omul sau de incredere din Republica Moldova.

Convorbirile dintre Ghita si Petran sunt doar o parte dintre probele pe care procurorii DNA le au intr-un dosar care vizeaza modul in care fostul deputat Sebastian Ghita ar fi spalat suma de 129.343.768 de lei. Zeci de milioane de lei ar fi fost "spalati" printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica.

Acum procurorii DNA cer magistratilor emiterea celui de-al patrulea mandat de arestare preventiva in lipsa, pe numele lui Ghita. Bani negri pentru campania electorala

Procurorii DNA acuza ca o parte din banii spalati ar fi fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si prezidentiale din anul 2014, potrivit unor surse judiciare. Suma de 350.000 de euro ar fi fost trimisa in Republica Moldova pentru a inclina balanta in favoarea lui Victor Ponta.

Surse judiciare au explicat ca unii dintre cei implicati in aceasta operatiune au acceptat sa depuna marturie la DNA, dar dupa ce au primit statutul de martor cu identitate protejata. Ei au primit un nume de cod, asa cum este cazul lui "Arnaut Vitalii". El a mai precizat ca Petran, la ordinele lui Sebastian Ghita, ar fi organizat o structura de tip piramidal in care a cooptat peste 200 de persoane.

La randul lor, cei 200 aveau fiecare misiunea de a aduce la vot intre 50-100 persoane la sectiile de votare deschise pentru scrutinul prezidential organizat in Republica Moldova pentru diaspora romaneasca. La randul lor, cei 200 de "responsabili" erau coordonati de alti 10 "supervizori". "Acesti 10 supervizori erau si ei platiti cu suma de 1.000 euro de persoana lunar, timp de trei luni, inclusiv luna noiembrie 2014", a declarat "Arnaut Vitalii". Banii ar fi fost dati in sediul PSD

Cei 200 de "res... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro