Cum faci mamaliga perfecta. Secretul celui mai popular aliment, cat o fierbi si ce pui in ea ca sa iasa delicioasa

Cum faci mamaliga perfecta. Secretul celui mai popular aliment, cat o fierbi si ce pui in ea ca sa iasa delicioasa

Mod preparare Modelul gutuie tanara: o Se pune apa cu sare la fiert in ceaun, se presara ploaie un pumn de malai o Cand clocoteste se varsa malaiul dintr-o data: va forma un fel de movilita spalata de valuri fierbinti o Acum e timp destul sa fiarba incetisor, pret de vreun ceas, sa se umfle bine faina si sa se-ncinga o Dupa ce-a trecut ora ce-am spus, se amesteca vartos, vreme destula si cu nadejde (ciobanii fac asa: unul tine ceaunul, celalalt invarte facaletul) o Daca s-a-ntarit de nu se mai poate misca "mestecaul", se-ndeasa mamaliga spre fundul ceaunului si se niveleaza.

acum 87 luni (30 Jan 2017)

Daca se respecta intocmai reteta, orice gospodina poate pune pe masa o mamaliga fiarta cat trebuie si buna de te lingi pe degete.

Ingrediente

Modelul gutuie tanara:

1 kg malai

3 litri de apa

1 lingura de sare

Modelul bolovan de parau:

400 g malai

1 litru de apa

1 lingurita de sare

Descriere:

La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N.

Mod preparare

Modelul gutuie tanara:

o Se pune apa cu sare la fiert in ceaun, se presara ploaie un pumn de malai

o Cand clocoteste se varsa malaiul dintr-o data: va forma un fel de movilita spalata de valuri fierbinti

o Acum e timp destul sa fiarba incetisor, pret de vreun ceas, sa se umfle bine faina si sa se-ncinga

o Dupa ce-a trecut ora ce-am spus, se amesteca vartos, vreme destula si cu nadejde (ciobanii fac asa: unul tine ceaunul, celalalt invarte facaletul)

o Daca s-a-ntarit de nu se mai poate misca "mestecaul", se-ndeasa mamaliga spre fundul ceaunului si se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, sa se desprinda fiertura de fund (ies aburi, fasaie si se infoaie)

o Se rastoarna pe un stergar sau un fund (platou), e o emisfera perfecta;

Modelul bolovan de parau:

o Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumatate de ora (de aia si sunt mai mici cantitatile) - totul e o problema de forta barbateasca, va iesi si mai vartoasa, ceea ce nu-i strica unei mamaligi ce nici nu explodeaza si mai si participa la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.

Gazetarul, indragostit de bucatarie

In cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si dom... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro