Cum faci compot de gutui fara conservant

Cum faci compot de gutui fara conservant

Pentru aproximativ doua kilograme de fructe avem nevoie de aproximativ un litru de apa si o jumatate de kilogram de zahar, plus zeama de la o jumatate de lamaie. Apa, apoi, se varsa intr-un pahar gradat, pentru a stabli exact cata apa e necesara la un borcan de compot, asfel putand stabili cantitatea pentru toate borcanel, avand in vedere ca din cele doua kilograme de fructe vom avea aproximativ patru borcane de compot (de 750ml).

acum 42 luni (18 Oct 2017)

S-au dus vremurile in care femeile se grabeau sa puna conserve pntru iarna, incepand de la dulceturi, compoturi, pana la zacusca sau muraturi. Totusi, unii inca mai spun ca gusutul celor din comert nu se compara cu al celor puse de mamele sau bunicile noastre, acasa, fara conservanti ori alte chimicale. Din pacate, timpul nu imi permite sa procedez ca si ea, dar incerc, pe cat posibil, macar de pofta sa le pun baietilor mei cateva borcane de compot, ca sa poata face macar diferenta", spune Ana Stan, o baimareanca de 41 de ani.

Ca sa faca diferenta, ea spune ca nu foloseste niciun fel de conservant, insa pentru ca acestea sa nu fermenteze, trebuie sa fie foarte atenta la sterilizarea borcanelor. Astfel, inainte de a se ocupa de orice, se ocupa de pregatirea borcanelor. "Se spala bine cu apa si detergent de vase, apoi se clatesc foarte bine si se serg. Apoi le pun intr-o tava, asez si capacele langa ele si le pun in cuptorul incins la foc mic spre mediu (150 de grade) pentru 15 minute" mai explica ea.

Pentru aproximativ doua kilograme de fructe avem nevoie de aproximativ un litru de apa si o jumatate de kilogram de zahar, plus zeama de la o jumatate de lamaie.

Merele si gutuile se curata de coaja si seminte, se taie felii, se spala bine si se pun deoparte in apa rece cu zeama de la lamaie.

Din apa si zahar se face un sirop, care se pune la foc pana fierbe si se topeste zaharul. Se aseaza intr-un borcan feliile de gutui, dupa care se umple cu apa. Apa, apoi, se varsa intr-un pahar gradat, pentru a stabli exact cata apa e necesara la un borcan de compot, asfel putand stabili cantitatea pentru toate borcanel, avand in vedere ca din cele doua kilograme de fructe vom avea aproximativ patru borcane de compot (de 750ml).

Feliile de gutui se aseaza in borcanele care au fost pregatit in prealabil, spalate si sterilizate. Apoi se torna siropul din apa cu za... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro