Cum faci ciorba de salata verde, cea mai gustoasa mancare romaneasca

Cum faci ciorba de salata verde, cea mai gustoasa mancare romaneasca

Mod preparare Se spala bine salata, se taie marunt "pestisori" Se taie carnatul cat mai marunt Se rade ceapa mare si morcovul Se pun toate la fiert pe foc mic in 2 l apa clocotita Se rade si ceapa mica Se rumeneste faina intr-o cratita, la foc mic, amestecand mereu Se ia de pe foc, se amesteca bine cu untdelemnul si ceapa mica rasa, pana devine un sos subtire Se taie slanina feliute mici si subtiri Se pune la prajit intr-o tigaita Cand s-a rumenit peste tot se scoate intr-o farfurioara Se bat isteric 3 oua Se pun la prajit in grasimea lasata de slanina - omleta trebuie rumenita bine pe ambele parti Se taie omleta, intai feliute si apoi patratele Se piseaza usturoiul, se freaca cu paprica Daca a fiert ciorba 45 minute se pun si faina cu ceapa si untdelemnul, si slanina prajita, si omleta, si paprica cu usturoi, amestecand de cateva ori, pana se omogenizeaza Ciorba mai fierbe un sfert de ora, timp in care se bate oul cu smantana, laptele acru si zerul Se toaca verdeata Se drege ciorba cu ale laptelui, lasand-o inca un pic pe foc, sa nu se raceasca - amestecand lenes - dar nici sa clocoteasca iar nu-i bine Se ia de pe foc la primul semn de fierbere, se adauga verdeata, se potriveste de sare.

acum 81 luni (8 Jun 2017)

Ingrediente

5-6 salate verzi potrivite

0,5 l zer de la branza de vaci

200 ml lapte prins

4 oua

100 g slanina afumata

100 ml smantana

100 g carnat afumat

1 capatana mica de usturoi

1 ceapa mica si 1 mare

1 morcov

1 lingurita de boia

verdeata: marar, leustean, patrunjel

2 linguri de untdelemn

25 g faina

sare

Iata ce nota autorul despre acest fel de mancare in lucrarea sa "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" (Editura Paideia):

(...) Ciorba de salata verde, prin reteta ei brasoveana, este una din acele numeroase mancaruri romanesti vechi(...). Un lucru e sigur, alaturi de ciorba de fasole boabe, ciorba de fasole verde sau ciorba de cartofi cu afumatura (si mai sunt!), ciorba de salata verde din tarile muntoase ale Barsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului este un superlativ al verilor si toamnelor ardelenesti, fiind totodata una din cele mai gustoase, mai hranitoare si mai originale bucate ce se pot gusta in Romania", nota regretatul gastronom.

Mod preparare Se spala bine salata, se taie marunt "pestisori" Se taie carnatul cat mai marunt Se rade ceapa mare si morcovul Se pun toate la fiert pe foc mic in 2 l apa clocotita Se rade si ceapa mica Se rumeneste faina intr-o cratita, la foc mic, amestecand mereu Se ia de pe foc, se amesteca bine cu untdelemnul si ceapa mica rasa, pana devine un sos subtire Se taie slanina feliute mici si subtiri Se pune la prajit intr-o tigaita Cand s-a rumenit peste tot se scoate intr-o farfurioara Se bat isteric 3 oua Se pun la prajit in grasimea lasata de slanina - omleta trebuie rumenita bine pe ambele parti Se taie omleta, intai feliute si apoi patratele Se piseaza usturoiul, se freaca cu paprica Daca a fiert ciorba 45 minute se pun si faina cu ceapa si untdelemnul, si slanina prajita, si omleta, si paprica cu usturoi, amestecand de cateva ori, pana se om... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro