Cum faci cele mai bune sarmale. Secretul retetei gustoase, cat le fierbi ca sa iasa delicioase, de ce se unge oala cu untura

Cum faci cele mai bune sarmale. Secretul retetei gustoase, cat le fierbi ca sa iasa delicioase, de ce se unge oala cu untura

Ingrediente Foi: 2 verze murate Umplutura: 1 kg carne de porc tocata 3 morcovi 2-3 linguri de pasta rosii 1 ardeias iute 1 ceasca de orez 1 pahar de vin 2 cepe 3 legaturi de verdeata 2-3 linguri de pasta ardei gras Prinprejur: 2 cesti de vin alb 1 pahar de bulion de rosii pasta de rosii si de ardei 3 rosii din bulion cimbru, marar, foi de dafin, boia, piper, sare Iata ce scria autorul despre sarmale in lucrarea sa, "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" (Editura Paideia): "Sarma - ua (cuvant de origine arabo-turca, trimitand la o balcanica frunza de vita umpluta cu orez si stafide) se incarca in Carpati de magnifice si grele semnificatii daco-romane, devenind de Craciun o importanta componenta a ritualului crestin ortodox roman, ceea ce face indepartata si straina formula sa originara.

acum 47 luni (24 Dec 2016)

Ingrediente

Foi:

2 verze murate

Umplutura:

1 kg carne de porc tocata

3 morcovi

2-3 linguri de pasta rosii

1 ardeias iute

1 ceasca de orez

1 pahar de vin

2 cepe

3 legaturi de verdeata

2-3 linguri de pasta ardei gras

Prinprejur:

2 cesti de vin alb

1 pahar de bulion de rosii

pasta de rosii si de ardei

3 rosii din bulion

cimbru, marar, foi de dafin, boia, piper, sare

Iata ce scria autorul despre sarmale in lucrarea sa, "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" (Editura Paideia): "Sarma - ua (cuvant de origine arabo-turca, trimitand la o balcanica frunza de vita umpluta cu orez si stafide) se incarca in Carpati de magnifice si grele semnificatii daco-romane, devenind de Craciun o importanta componenta a ritualului crestin ortodox roman, ceea ce face indepartata si straina formula sa originara. Feteasca Neagra de la Urlati (cu gust de mura), de la Valea Calugareasca (prune uscate!), de la Bujoru ori de la Topoloveni!

Mod preparare

Iar umplutura:

o Se spala bine orezul

o Se toaca ceapa si verdeata (si ardeiul iute), morcovii se rad

o Se amesteca toate, carnea tocata, ceapa, morcovii, verdeata, orezul, pasta de ardei si rosii, vinul - sare, piper, cimbru si marar praf, dupa pofta

o Se umplu foile, se ruleaza si se infunda la capete (nu foarte strans, sa se mai umfle si orezul) - Le puteti face mai mari, mai mici, cum va e placerea si indemanarea, numai sa nu se desfaca la fiert

Fierberea:

o O oala de lut gros se unge cu untura, ca sa se topeasca in gura cand sunt gata

o Apoi aranjati pe fund foi de varza si un strat de varza tocata

o Acum vine primul strat de sarmale, urmat de alt strat de varza, presarat cu pasta de rosii, de ardei, apoi iar sarmale, pana se umple oala

o Ultimul strat e de varza presarata cu foi de dafin, legaturi de cim... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro