Cum faci cel mai bun magiun de prune fara zahar

Cum faci cel mai bun magiun de prune fara zahar

Reteta magiunului de prune este extrem de simpla, insa este un "secret" pentru ca magiunul sa aiba gustul atat de apreciat. Daca focul este prea tare, se va lega de fundul ceaunului si va primi un gust de afumat, de aceea focul trebuie sa fie mic spre mediu si trebuie amestecat incontinuu", explica tanti Ileana, o batrana de 83 de ani.

acum 67 luni (8 Nov 2017)

Reteta magiunului de prune este extrem de simpla, insa este un "secret" pentru ca magiunul sa aiba gustul atat de apreciat. Daca focul este prea tare, se va lega de fundul ceaunului si va primi un gust de afumat, de aceea focul trebuie sa fie mic spre mediu si trebuie amestecat incontinuu", explica tanti Ileana, o batrana de 83 de ani.

Acesta este un mic disconfort, spre deosebire de dulceturile pe care le preparam astazi, care sunt gata repede cu ajutorul unor stabilizatori si gelatine, magiunul are nevoie de patru, pana la sase ore de stat pe foc. Chiar daca se face pe aragaz, e nevoie de o cratita cu pereti dubli ori de fonta, pentru ca magiunul sa nu se arda. "Dupa ce am venit in oras, am facut magiun in cuptorul de la aragaz, dar am dat focul foarte mic si am urmarit mereu sa nu se arda", mai spune batrana.

Pentru prepararea dupa reteta traditionala a magiunului, prunele se spala, se curata de codite si de samburi si se pun in ceaun, pe foc mic. De la mama, insa, am invatat ca nu e necesar absolut nimic, nici zahar, nici conservant, ci trebuie doar fiert foarte bine", mai spune batrana. Daca folositi cuptorul de la aragaz, focul nu trebuie sa depaseasca 160 de grade Celsius. Si aici, insa, e necesara urmarirea atenta si, mai ales, e nevoie de cateva ore bune de fierbere. Dupa ce sunt spalate, se vor tine in cuptor la 120 - 150 de grade Celsius pentru 10-15 minute, iar apoi sunt gata sa fie folosite.

Mai puteti citi:

Peste o jumatate de kilogram de canabis, descoperit de politistii de frontiera ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro