Cum facem fata frustrarii? Psiholog: "Suntem o generatie care invata cu greu sa-si gestioneze aceasta stare"

Cum facem fata frustrarii? Psiholog:

* Sa ne debarasam de ideile precum ca: "trebuie sa ne simtim bine intotdeauna", "trebuie sa ne ferim sa simtim emotii carora noi le dam o conotatie negativa", "suntem mai importanti decat ceilalti", "ceea ce vrem trebuie sa obtinem acum" etc. "Adica, sa scoatem la lumina si cele doua papusi din interiorul comportamentului - emotia si nevoia - si sa acceptam ca ele nu sunt rele sau bune, iar noi nu suntem rai sau buni ca le simtim, ci pur si simplu SUNTEM", explica specialistul.

acum 43 luni (29 Aug 2016)

Psihologii definesc frustrarea ca fiind o emotie, o stare afectiva negativa determinata de situatiile in care avem o nevoie si constatam ca aceasta nu poate fi indeplinita. Iar felul in care gestionam decalajul dintre dorinta si mijloace tine de gradul de inteligenta emotionala a fiecaruia si se refera la pragul de toleranta, la frustrare.

"Cu cat putem suporta mai mult acest decalaj si acceptam mai repede ca nevoia noastra nu poate fi indeplinita exact in momentul in care apare, dar cautam mijloace rationale sa o satisfacem, cu atat avem un prag de toleranta la frustrare mai scazut; cand satisfacerea nevoii noastre nu se intampla acum si disconfortul emotional trait este foarte mare, iar comportamentul extrem si inflexibil, se spune ca avem un prag de toleranta la frustrare mai inalt", exlica Smaranda Stan, psiholog clinician si psihoterapeut pozitivist. Nesatisfacearea nevoii, indiferent la ce se refera ea - nevoia de iubire, de dreptate, de contact, de ingrijire, de a poseda ceva sau pe cineva - activeaza emotia, iar emotia, la randul sau, activeaza comportamentul. De cele mai multe ori, noi doar pe acesta il constientizam, atat la noi, cat si la cei din jur", considera Smaranda Stan. Anestezierea emotionala poate avea urmari grave

Potrivit afirmatiilor sale, daca in momentul in care traim o emotie, indiferent care o fi ea, nu o identificam si nu ne permitem sa o simtim, comportamentul nostru poate degenera.

Din pacate, adauga specialistul, suntem o generatie care invata cu greu sa-si gestioneze frustrarea, o generatie cu cele mai multe dependente si datorii, mare consumatoare de medicamente, fie pentru ca nu vrem sa simtim, fie pentru ca vrem sa simtim doar stari afective placute, iar pe celelalte le negam. Sau cati facem o gramada de fotografii pana sa alegem una demna de Facebook si in care toti sa fim In plus, vrem totul ACUM.

* Sa ne debarasam de ideile precum... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro