Cum faceau romanii haz de necaz in comunism. Bancurile care exprimau ura fata de Ceausescu
O forma de revolta, dar si un mod de a face haz de necaz, au fost glumele si bancurile, evident majoritatea pe seama regimului. Bancurile despre "Nicu si Elena" Unul dintre bancurile care ironizeaza lipsa de cultura si agramatismul liderilor Romaniei comunista, suna cam asa: "Intr-o noapte cand dormea mai bine, nea Nicu e scuturat de nevasta-sa: -Maiestate.... Tot in 1985, un alt banc mergea pe aceeasi idee: "De la un timp romanii seamana cu pinguinii: mananca peste congelat, sunt rezistenti la frig si bat mereu din palme".
Era un regim care deja devenise prea apasator pentru majoritatea populatiei si de care profita doar o elita obedienta liderilor partidului. In Romania exista o lege a tacerii, atent supravegheata de Securitate. Chiar si asa romanii au inceput sa-si manifeste revolta. O forma de revolta, dar si un mod de a face haz de necaz, au fost glumele si bancurile, evident majoritatea pe seama regimului. Calin Bogdan Stefanescu, fost angajat in perioada comunista la ITB, a adunat peste 100 de bancuri aparute in aceea perioada si le-a publicat intr-o lucrarea intitulata "Umorul poporului roman in faza terminala a socialismului". Aici se regaseste forma de fronda a romanilor prin umor la adresa ipocriziei comunismului romanesc. Bancurile despre "Nicu si Elena" Unul dintre bancurile care ironizeaza lipsa de cultura si agramatismul liderilor Romaniei comunista, suna cam asa:
"Intr-o noapte cand dormea mai bine, nea Nicu e scuturat de nevasta-sa: -Maiestate.... Intreba el, buimacit de somn -Maiestate?! Un alt banc din acelasi an ironiza modul in care puteai sa ajungi in gratiile conducerii partidului si care era conditia esentiala pentru accedere in cariera in Romania comunista. "A fost aleasa emblema Congresului al XII lea: un fund cu doua aripi si deviza: cine nu pupa, zboara". Nevoile de baza, cozile si bancurile Evident majoritatea bancurilor fie il ironizau pe Nicolae Ceausescu, fie se refereau la foamete, cozi si sacrificii. Un banc din 1981 arata de exemplu criza cumplita care bantuia Romania comunista. Cand vine, gaseste pe masa un bilet de la maica-sa: ". "Bula, ajuns in America, a murit de foame. Bietul de el nu s-a descurcat, n-a stiut de unde sa-si ia mancare pentru ca n-a vazut nicaieri nicio coada". Altul il ironizeaza si pe Ceausescu si il indica drept principalul vinovat pentru aceasta situatie. "Ceausescu a transformat Romania intr-o tara de credinciosi pentru ca postim sapte zile pe saptamana, aprindem seara lumanari si mergem duminica la slujba". Tot i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro