Cum fac unii bani din umilirea publica a altora. Monica Lewinsky: Cruzimea nu noua, dar in online e necontrolata

Cum fac unii bani din umilirea publica a altora. Monica Lewinsky: Cruzimea nu noua, dar in online e necontrolata

Mama ei fusese atat de afectata de povestea studentului incat, subconstient, retraia drama suferita de fiica sa in 1998 cand o obliga sa fac dus cu usa de la baie deschisa, de teama sa nu comita vreun act necugetat. Ea da si alte exemple de hartuire online in schimbul clickurilor care aduc bani in conturile unora: conturile de la iCloud ale lui Jennifer Lawrence si a altor actori, umilirea unor membrii din comunitatea LGBTQ.

acum 57 luni (18 Jul 2016)

"Nu trece o zi fara sa-mi fie amintita greseala si regret profund acea greseala. In 1998, dupa ce am fost prinsa intr-o poveste de dragoste imposibila, am fost prinsa in mijlocul unui vartej politic, juridic si mediatic cum nu se mai vazuse inainte. (...) Pentru prima data stirile traditionale au fost uzurpate de Internet pentru a difuza o informatie majora", astfel si-a inceput discursul la TEDx Monica Lewinsky, femeia a carei aventura amoroasa cu presedintele Americii, in 1998, a facut inconjurul lumii. In urma cu mai bine de doua decenii nu exista un cuvant care sa explice experienta respectiva, dar azi i se spune "cyberbullying", adica hartuire online.

Lewinsky povesteste ca intr-o discutie telefonica cu mama ei, din septembrie 2010, vorbeau despre un student de anul I, Tyler Clementi, care s-a sinucis dupa ce a aparut online un film cu el facand sex cu alt barbat. Mama ei fusese atat de afectata de povestea studentului incat, subconstient, retraia drama suferita de fiica sa in 1998 cand o obliga sa fac dus cu usa de la baie deschisa, de teama sa nu comita vreun act necugetat.

Lewinski citeaza un studiu facut din Olanda potrivit caruia umilirea online duce la mai multe intentii sinucigase decat batjocura din afara mediului virtual.

"Ce m-a socat a fost un alt studiu de anul trecut, aratand ca umilirea e o emotie mai intensa decat fericirea sau chiar furia. Cruzimea nu e ceva nou, dar in mediul online e amplificata de tehnologie, e necontrolata si e mereu accesibila. (...) Milioane de oameni, sub anonimat, te pot rani cu vorbele lor, asta cauzeaza multa durere. Nu exista limite pentru cati oameni te pot observa public si te pot pune la zid", marturiseste Monica Lewinsky.

Ea da si alte exemple de hartuire online in schimbul clickurilor care aduc bani in conturile unora: conturile de la iCloud ale lui Jennifer Lawrence si a altor actori, umilirea unor membrii din com... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro