Cum fac germanii sa-si masoare padurile instantaneu. "In Romania, avem sistemul de cand s-a inventat silvicultura, in 1829"

Cum fac germanii sa-si masoare padurile instantaneu.

De la 1 aprilie 2017, in Germania a inceput inventarul national al padurilor, inventar care se repeta si la nivel de land o data la cinci ani. Kitul include, de exemplu, un scaner terestru cu ultrasunete si GPS, cu ajutorul caruia Rudi culege informatiile despre volumul de lemn de pe o raza de 24 de metri. Adeseori, Rudi Bohlanderr isi duce si familia sa il insoteasca in inventarierea celor 2.500 de ha de padure pe care le administreaza "La noi s-ar fura si cu instrumentele electronice" Dupa cum explica inginerii silvici care au stat de vorba cu "Adevarul" asupra metodelor de masurare a cantitatilor de lemn, clupa electronica folosita de cei din Germania are, la baza, acelasi principiu cu clupa mecanica folosita in Romania.

acum 79 luni (8 May 2017)

De la 1 aprilie 2017, in Germania a inceput inventarul national al padurilor, inventar care se repeta si la nivel de land o data la cinci ani. Rudiger Bohlanderr (Rudi, pentru prieteni) este padurar in landul Rheinland Pflalz, unul din cele mai verzi din Germania, cu o suprafata impadurita de aproximativ 42%.

In munca sa de zi cu zi, inclusiv la inventarierea padurii, Rudi lucreaza cu un set de instrumente electronice pe care i le-a pus la dispozitie angajatorul sau, adica Statul german. Kitul include, de exemplu, un scaner terestru cu ultrasunete si GPS, cu ajutorul caruia Rudi culege informatiile despre volumul de lemn de pe o raza de 24 de metri. Totodata, Rudi mai foloseste si o clupa electronica, instrument care ii masoara exact volumul de lemn pe care il are un copac anume. "Instrumentele din acest kit le pot folosi si pentru a masura electronic cantitatea de lemn de pe o platforma, de exemplu.

El are de administrat o suprafata de aproximativ 2.500 de hectare de padure, iar odata cu inceperea inventarierii spune ca trebuie "sa bata" toata padurea. "Am 49 de ani si de 30 de ani sunt padurar. Servieta cu care Rudi merge in fiecare dimineata la serviciu Romania preistorica In Romania, daca un transport de lemn este oprit pentru a fi masurat, politistii cer soferului de camion sa coboare tot lemnul de pe platforma, care sa fie mai apoi masurat cu clupa manuala. Aceasta clupa seamana cu un fel de subler si are rolul de a masura diametrul. Spre diferenta de Rudi, care scaneaza cu instrumente cu ultrasunete platformele de masa lemnoasa, cei care masoara cantitatile de lemn in Romania folosesc estimari bazate pe masuratorile cu clupa manuala. "Pentru lemnul pe picior sunt niste programe facute in baza unor curbe de regresii, prin care se stabileste volumul arborelui pe picior in functie de serii de volume si diametre.

In mod normal, pentru a calcula volumul de masa lemnoasa al respectivului arbore, ar trebui sa-i masoare si inaltimea,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro