Cum explica un jurnalist maghiar solidarizarea cu suspectul de terorism

Cum explica un jurnalist maghiar solidarizarea cu suspectul de terorism

Omul de rand oricum este tentat sa-l creada pe conationalul lui si nu pe autoritati, dar aceasta tentatie a fost intarata de comunicatul DIICOT, amatoristic, cu multe lacune, indamisibil de insinuant si cu un timing oribil. Inainte ca cineva sa ma acuze de intentii de excludere de orice fel, trebuie sa subliniez ca, independent de acest caz, HVIM este ce este.

acum 82 luni (8 Dec 2015)

>

"Sa-l aparam pe Beke, dar sa nu fim Beke" (titlul initial al articolului - n.red.). Acesta a fost primul meu gand, cand am vazut ca, la Targu Secuiesc, circa cinci sute de persoane au demonstrat cu sloganul "Je suis Beke Istvan", cerand punerea in libertate a individului. A trecut aproape un an de cand parchetul i-a declarat, in bloc, pe liderii UDMR suspecti de terorism, fara sa avem vreun nume de infractor (nu-l avem nici astazi) sau, in lipsa unor dovezi, sa fi inchis dosarul. De aceea, astept ca DIICOT sa finalizeze, cat mai curand posibil, urmarirea penala in cazul "Beke", iar instanta sa-l condamne daca nu exista nicio urma de indoiala cu privire la vinovatia lui. Si sa trecem la subiect: de ce "je ne suis pas" Beke Istvan?

Vara trecuta am fost de fata cand, la Targu Secuiesc, in prezenta lui Semjen Zsolt (vicepremierul Ungariei) s-a arborat steagul secuiesc la fosta cazarma a cadetilor. Mai precis, ei apareau in toate colturile, pe de o parte pentru ca, oriunde se instalau, erau goniti de organizatori, iar pe de alta parte aveau grija sa fie in cadru la momentele importante. Ajungand acasa, m-am uitat la pozele facute si nu prea am gasit una in care sa nu sa vada macar un colt de steag al celor de la HVIM. Tocmai de aceea, mi s-a parut enorm numarul celor care miercuri seara s-au adunat in apararea lui Beke Istvan. Omul de rand oricum este tentat sa-l creada pe conationalul lui si nu pe autoritati, dar aceasta tentatie a fost intarata de comunicatul DIICOT, amatoristic, cu multe lacune, indamisibil de insinuant si cu un timing oribil.

Inainte ca cineva sa ma acuze de intentii de excludere de orice fel, trebuie sa subliniez ca, independent de acest caz, HVIM este ce este. Nu ne despart doar niste diferente de opinii - aceasta organizatie, prin actiunile sale, ne face rau noua, tuturor maghiarilor din Romania. Cred ca este important sa subliniem acest lucru, in acest moment, la fel cum este important sa spunem ca orice hotarare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro