Cum experimenteaza si moare singura generatia etnobotanicelor

Cum experimenteaza si moare singura generatia etnobotanicelor

Pe de alta parte, cand aceasta realitate nu se mai lasa ignorata si explodeaza in atentia publicului si a oamenilor politici sub forma bolii si mortii si a miilor de vieti distruse, se ascute lupta antidrog, se infiinteaza Centre Nationale Antidrog si Agentii Antidrog care vor publica strategii antidrog si vor face campanii in care copiilor li se spune grav sa spuna nu drogurilor si sa deseneze porumbei albi si seringi negre, sunt scosi din scoli si pusi sa marsaluiasca antidrog[vi], se promite ca se va face totul pentru eradicarea acestui flagel ingrozitor ca si cum asa ceva a fost vreodata posibil, ca si cum n-am sti ca adolescentii sunt atrasi de tot ceea ce adultii interzic.

acum 61 luni (5 Jun 2015)

>

Acum ganditi-va cand ati vazut ultima oara un grup de baieti batand mingea in spatiul dintre blocuri (daca el mai exista, daca nu a fost transformat in parcare sau spatiu pe care s-a construit un alt bloc). Unii tineri aflati la varsta dintre varste, la trecerea pragului dintre adolescenta si maturitate, gasesc ca o anumita substanta si nu alta reprezinta ritualul de trecere necesar. Vazut si mai de departe, drogul unei generatii spune ceva despre epoca istorica in care aceasta se manifesta - halucinogenele despre schimbarea radicala de perspectiva din anii '60 - '70 sau stimulantele despre nebunii ani '80.

Probabil sunt foarte putini cei care nu stiu de existenta acestor substante denumite, cu un termen de doua ori impropriu, "etnobotanice" - impropriu pentru ca nu este nimic "etnic" in originea lor si nimic "botanic" in structura lor chimica. De fapt, opusul este adevarat: sunt primele substante care s-au manifestat la nivel global, beneficiind de interconectarea si deschiderea pietelor facilitate de internetul ubicuu si comertul online.

Sunt substante chimice a caror structura mimeaza structura drogurilor clasice, dar sunt suficient de diferite de original pentru a ramane in afara listelor de substante interzise si a fi greu de detectat. In fapt, "etnobotanicele" sunt droguri noi, cu o structura mereu in schimbare (ceea ce le permite sa fie cu un pas inaintea eforturilor de identificare si interzicere) si, cel mai important din punct de vedere al sanatatii, cu efecte necunoscute - in 2013, au fost identificate 81 de astfel de substante, 101 in 2014 si altele noi in 2015 (aproximativ 2 substante noi in fiecare saptamana), in total 450 de substante noi sunt cunoscute pana in prezent[ii]. Aceasta generatie este pacientul zero al unui nou mod de a crea, de a vinde si de a consuma droguri in aceasta noua era a globalizarii. Din pacate, in Romania, cele mai recente date oficiale sunt din 2013[iv]: cele mai multe urgente medicale dator... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro