Cum este "valorificata" turistic cea mai veche asezare umana din Europa. A fost atestata in Severin

Cum este

De pilda, la Schela Cladovei, un cartier de la marginea municipiului Drobeta Turnu Severin, exista cea mai veche asezare umana stabila din Europa (de acum circa 9.000 de ani). De aceeasi soarta a avut parte la Drobeta-Turnu Severin si Piciorul Podului lui Traian, una dintre cele mai grandioase constructii de acest gen din intreaga antichitate, care zace intr-o cuva de beton plina cu apa din cauza faptului ca responsabilii din Consiliul Judetean Mehedinti au fost in stare sa duca la bun sfarsit un proiect de reabilitare pe fonduri europene. este vorba de epipaleolitic sau, dupa parerea altor specilisti, mezolitic, al caror vechime se ridica undeva la 10.000-11.000 de ani, ceea ce s-a confirmat intr-o oarecare masura si printr-o serie de analize cu carbon 14, realizate pe o serie de materiale organice prelevate de acolo din asezarea de la Schela Cladovei.

acum 78 luni (29 Mar 2018)

De pilda, la Schela Cladovei, un cartier de la marginea municipiului Drobeta Turnu Severin, exista cea mai veche asezare umana stabila din Europa (de acum circa 9.000 de ani). De altfel, sunt si severineni care habar nu am cum sa ajunga la acest obiectiv, fiindca din anul 1965 cand s-au facut primele descoperiri, autoritatile nu au catadicsit sa faca ceva.

Am putea invata insa de la vecinii sarbi, care au amenajat un muzeu la Lepenski Vir, pe celalalt mal al Dunarii, cu fonduri europene si primesc foarte multi vizitatori, inclusiv romani. Sit-ul este situat la 15 km de Donji Milanovac, pe partea dreapta a Dunarii, in clisura Djerdap (Portile de Fier). Cultura sa este veche de aproximativ 8000 de ani si a reprezentat un necunoscut pentru arheologi. "Avem o comoara in Mehedinti, la Turnu Severin, si noi nu numai ca nu stim sa o punem in valoare, dar din anul 1965 de cand a fost descoperita efectiv nu s-a facut nimic. Trebuie sa luam taurul de coane si sa incercam sa facem ceva pentru noi ca municipiu, pentru noi ca judet.

"Este vorba de o cultura peste care s-a asternut istoria, dar o cultura care in mod obligatoriu trebuie sa fie in atentia noastra pentru ca este ceva pretios si e al nostru, ne apartine", spune, la randul sau, managerul Muzeului Regiunii Portilor de Fier.

Pentru ca terenul pe care se gaseste situl este situat foarte aproape de malul Dunarii si, in plus, vizitarea nu ar putea fi posibila in siguranta din cauza caii ferate, cel mai probabil muzeul va fi ridicat pe un teren din apropiere.

De aceeasi soarta a avut parte la Drobeta-Turnu Severin si Piciorul Podului lui Traian, una dintre cele mai grandioase constructii de acest gen din intreaga antichitate, care zace intr-o cuva de beton plina cu apa din cauza faptului ca responsabilii din Consiliul Judetean Mehedinti au fost in stare sa duca la bun sfarsit un proiect de reabilitare pe fonduri europene. Ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro