Cum este tratat un caz de coruptie politica in SUA: 7 comparatii cu anchetele din Romania

Cum este tratat un caz de coruptie politica in SUA: 7 comparatii cu anchetele din Romania

> Liderul grupului republican majoritar si presedintele Senatului statului New York, Dean Skelos, impreuna cu fiul acestuia, Adam Skelos, au fost retinuti luni, 4 mai, de agentii FBI pentru mai multe acuzatii de coruptie si prezentati in fata judecatorului, pentru arestare preventiva. De asemenea, fiul este acuzat ca a fost angajat fictiv ca si "consultant" pentru un salariu de 10.000 dolari pe luna de o companie de mediu care cauta contracte finantate de statul New York. CERCETATI IN LIBERTATE Diego Rodriguez, adjunctul directorului FBI, a spus in cadrul aceleiasi conferinte de presa cu ocazia retinerii celor doi Skelos ca "acuzatii ar fi conspirat pentru a primi avantaje de pe urma pozitiei de putere detinuta de Dean Skelos in interiorul statului cu scopul de a influenta si stoarce/excroca companii". Doresc de aceea sa punctez cum a fost acest caz tratat de catre autoritatile si de presa americana, pentru a putea face o comparatie cu modul in care cazuri similare sunt tratate in Romania, atat de catre autoritati, cat si de presa. Presa americana a relatat cazul cu obiectivitate, prezentand atat punctul de vedere al procurorului, cat si al acuzatului Toate articolele din presa americana care au vorbit despre acest caz au relatat atat ce a spus procurorul, in documentul de 43 de pagini sau in conferinta de presa, cat si ce a spus acuzatul, direct sau prin avocat. Silver, "desi a cautat initial sa isi pastreze postul de conducere, a fost fortat de catre colegii de grup sa demisioneze in mai putin de o saptamana de la arestarea sa", afirma Wall Street Journal. Veti putea vedea cu propriii ochi ce inseamna profesionalismul anchetelor, ce inseamna respectarea prezumtiei de nevinovatie a celui acuzat atat de catre autoritati cat si de catre presa, respectarea procedurilor, cum arata o stire de presa care relateaza ca cineva este acuzat de coruptie, iar la finalul anchetei - daca cel acuzat acum va fi gasit vinovat -, cum sunt pedepsiti coruptii.

acum 107 luni (6 May 2015)

>

Liderul grupului republican majoritar si presedintele Senatului statului New York, Dean Skelos, impreuna cu fiul acestuia, Adam Skelos, au fost retinuti luni, 4 mai, de agentii FBI pentru mai multe acuzatii de coruptie si prezentati in fata judecatorului, pentru arestare preventiva. Cei doi si-au declarat nevinovatia, insa daca vor fi gasiti vinovati sunt pasibili de pana la 30 de ani de inchisoare, anunta presa americana.

Acuzatiile impotriva celor doi Skelos - detaliate intr-un document de 43 de pagini - includ infractiunile de santaj, complot si solicitare de mita si gratuitati in schimbul unor foloase necuvenite.

FBI si Preet Bharara, procurorul districtului de sud al statului New York, ii acuza, printre altele, ca au creat un sistem prin care fiul senatorului primea foloase necuvenite pentru ca tatal sau sa faciliteze castigarea de licitatii pentru anumite firme, se afirma in comunicatul remis public de procurorul districtului dupa retinerea celor doi Skelos.

Astfel, printre altele, senatorul Dean Skelos este acuzat ca ar fi obtinut pentru fiul sau 20.000 dolari de la un foarte mare dezvoltator imobiliar dependent de scuturile de taxe obtinute in urma proiectelor legislative initiate de Dean Skelos in Senatul statului New York. De asemenea, fiul este acuzat ca a fost angajat fictiv ca si "consultant" pentru un salariu de 10.000 dolari pe luna de o companie de mediu care cauta contracte finantate de statul New York.

De asemenea, in documentul acuzator se mentioneaza ca cei doi au complotat masiv pentru a-si ascunde activitatea infractionala, mergand inclusiv pana la folosirea unui limbaj codat in conversatii si utilizarea de telefoane de unica folosinta.

Intr-o alta inregistrare inclusa in cele 43 de pagini, senatorul Skelos este citat spunandu-i fiului la telefon:

"Voi fi presedintele Senatului [in sesiunea 2015-16].

"Asa dupa cum s-a aratat in documentul de acuzare care c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro