Cum este pus in pericol viitorul biodieselului din Romania. O schema frauduloasa pornita in Polonia ameninta fermierii si producatorii romani

Cum este pus in pericol viitorul biodieselului din Romania. O schema frauduloasa pornita in Polonia ameninta fermierii si producatorii romani

Anul trecut, EBB a descoperit nereguli comerciale semnificative pe piata europeana de biodiesel, create de biodieselul exportat din Polonia la preturi incorect de mici. Date recente ale EBB arata ca Polonia a exportat peste 73.000 de tone de biodiesel in fiecare luna, din august pana in noiembrie 2016, in mare parte catre Bulgaria (aproape 30.000 de tone pe luna) si in Olanda (aproape 22.000 de tone pe luna). In Romania, acest sector reprezinta mai mult de 700 de locuri de munca directe si ofera o sursa importanta de venit pentru zonele rurale mai sarace, cum ar fi judetele Calarasi si Ialomita, care se afla in jumatatea inferioara a numarului de locuitori in ceea ce priveste venitul pe cap de locuitor si rata somajului.

acum 30 luni (31 May 2017)

Anul trecut, EBB a descoperit nereguli comerciale semnificative pe piata europeana de biodiesel, create de biodieselul exportat din Polonia la preturi incorect de mici. Directiva impune ca un procent de 20% din energia consumata in cadrul Uniunii Europene sa provina din surse regenerabile pana in 2020;

Aceasta schema rezulta din faptul ca legea poloneza considera ca o simpla factura de cumparare prezentata de distribuitorul de combustibil este dovada suficienta ca o cantitate data de biodiesel a fost amestecata cu benzina/motorina vanduta pe teritoriu polonez.

Ce se intampla cu combustibilul

Asadar, mari cantitati de biodiesel polonez vandut la pret mic sunt exportate catre mai multe state membre ale UE, de cele mai multe ori prin Bulgaia. Nu numai ca aceasta dubla numarare este o bresa a legislatiei UE, dar exista de asemenea suspiciuni serioasa de bresa a criteriului sustenabilitatii pentru acest biodiesel importat.

Date recente ale EBB arata ca Polonia a exportat peste 73.000 de tone de biodiesel in fiecare luna, din august pana in noiembrie 2016, in mare parte catre Bulgaria (aproape 30.000 de tone pe luna) si in Olanda (aproape 22.000 de tone pe luna).

Aceste fluxuri comerciale de biodiesel nu sunt ilegale, dar mecanismul complex creeaza o tripla problema, potrivit EBB. In primul rand, dumpingul biodieselului polonez creeaza distorsiuni comerciale sistemice in piata europeana interna de biodiesel, cu impact negativ semnificativ asupra agriculturii si a industriei.

In al doilea rand, biodieselul polonez este folosit, in mod fraudulent, de doua ori (o data in Polonia, o data in alta tara europeana), pentru a indeplini tinta Directivei UE, ceea ce este impotriva legislatiei UE. Nu a lansat nicio investigatie si nu a luat nicio masura fata de bresa din implementarea legislatiei UE", sustin reprezentantii EBB.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro