Cum este blocata ONU de interesele Rusiei: doua rezolutii respinse intr-o singura luna

Cum este blocata ONU de interesele Rusiei: doua rezolutii respinse intr-o singura luna

Nu-i exclus ca si de acum incolo, in Consiliul de Securitate, atmosfera sa fie la fel de tensionata - cum era pe vremea Razboiului Rece. Din dezbaterea care a urmat procesului de votare pe marginea proiectului de rezolutie inaintat de la Malaezia nu se intrevede nimic bun. Depasit de vreme Dreptul de veto derivat din experienta celui de-Al Doilea Razboi Mondial, de care beneficiaza cinci tari ale Consiliului, nu mai e in pas cu vremurile pe care le traim.

acum 112 luni (2 Aug 2015)

Prin solicitarea infiintarii unui tribunal international in scopul elucidarii imprejurarilor in care s-a prabusit, in estul Ucrainei, avionul de pasageri MH17 apartinand companiei Malaysia Airlines, Malaezia si sustinatorii sai au incercat sa exercite presiuni asupra Rusiei. Dupa ce, la inceputul lunii iulie, Rusia a blocat o rezolutie privind genocidul de la Srebrenita, proiectul de rezolutie inaintat de Malaezia a avut acum aceeasi soarta.

Pe 17 iulie 2014, vietile a 298 de oameni au fost curmate brusc. In timp ce majoritatea tarilor, in frunte cu SUA, pornesc de la ideea ca separatistii din estul Ucrainei, sustinuti de Rusia, ar fi doborat cursa MH17, Kremlinul da vina pe guvernul ucrainean. Grupul format din specialisti din Malaezia, Australia, Belgia, Ucraina si Olanda a esuat in efoturile sale de a convinge Rusia si pe separatisti sa colaboreze.

Veto-ul Moscovei in Consiliul de Securitate al ONU spublera orice speranta ca se va schimba ceva.

Intr-un interval de numai o luna de zile, Rusia a blocat doua proiecte de rezolutie. Nu-i exclus ca si de acum incolo, in Consiliul de Securitate, atmosfera sa fie la fel de tensionata - cum era pe vremea Razboiului Rece.

Din dezbaterea care a urmat procesului de votare pe marginea proiectului de rezolutie inaintat de la Malaezia nu se intrevede nimic bun. Dreptul de veto - un calcul politic

Cazul nu e singular, ci doar apogeul unei serii intregi de ocazii ratate. Anul trecut, pe fondul conflictului din Gaza, cand actinile militare ale Israelului au provocat suferinta a sute de civili palestinieni, SUA au impiedicat adoptarea unui proiect de rezolutie care sa condamne Israelul.

Rusia respinge pe mai departe o rezolutie care ar putea pune capat crimelor comise in razboiul civil sirian si l-ar acuza pe presedintele Assad de incalcarea drepturilor omului.

Faptul ca SUA, Rusia si alte tari membre ale Consiliului de Securitate au fost de acord in ches... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro