Cum erau vazuti ungurii care au navalit in Europa la sfarsitul primului mileniu: "Se hranesc cu carne cruda si cu sange"

Cum erau vazuti ungurii care au navalit in Europa la sfarsitul primului mileniu:

Acesta reuseste sa respinga atacurile ungurilor insa este nevoit sa devina supus a maghiarilor si sa fie de acord ca fiica sa sa fie luata de nevasta de Zulta, fiul lui Arpad. Nu venise deci Ungurii ca Gotii, Hunii sau Avarii, ca un orean ingrozitor de popoare pradalnice, ce prefaceau in pulbere si cenusa tot ce le esia inaintem ci ca niste dusmani, cu care cei atacati se luptara, si cu toate ca supuse, pastrara insa drepturi fata cu noii lor stapini", a aratat Alexandru D.

acum 65 luni (1 May 2017)

Acestia veneau de la nord de Marea Neagra, loc in care s-au oprit in timpul migratiei lor asiatice. Maghiarii erau un popor nomad, inrudic cu mongolii, ce, in veacul al IX-lea, au inceput sa migreze de pe cursul mijlociu al Volgai la sud, spre centrul Europei.

"Ungurii ratacesc in pustietatile Panoniilor si a le Avarilor si isi cauta hrana zilnica din vinat si pascuit. Ei lupta mai ales cu sageti, pe care stiu sa le arunce cu o mare ghibacie, din arcurile lor de lemn. Nu se pricep a se lupta in o ordine de batae sau a asedia cetati: adese ori se prefac a fugi, pentru a insela pe dusman. Inima dusmanilor morti o tae in bucati si o inghit in chip de doctorie. Ei nu stiu ce este mila si cu atit mai putin cunosc simtiminte motivate prin frica de Dumnezeu sau datoria catre rudenii", arata Abatele Regino din Prum, un german ce a trait in secolul al X-lea.

Cand maghiarii s-au intors din expeditie si au gasit Ateluzu pustiu, au ales sa se indrepte spre Panonia, pe la nord de Muntii Carpati.

"Prin urmare Ungurii nu trecura prin Valahia si pasul Turnului - ros sau Portile de fer, pentru a patrunde in Panonia, si nu ocupara deci intai Transilvania, ci dupa cum am aratat cucerira centrul Daciei traiane, cit-va timp dupa asazarea lor in Panonia, unde intrara pe la nord", a explicat istoricul roman Alexandru D.

Maghiarii au atacat in doua randuri ducatul lui Menumorut, intins intre Tisa, Mures si Muntii Apuseni, teritoriu locuit de romani, slavi, avari si cozari. Acesta reuseste sa respinga atacurile ungurilor insa este nevoit sa devina supus a maghiarilor si sa fie de acord ca fiica sa sa fie luata de nevasta de Zulta, fiul lui Arpad.

La inceputul anilor 1.000, regele Stefan I al Ungariei a reusit sa cucereasca ducatul condus de Ahtum, respectiv teritoriul dintre Dunare, Tisa, Cris si Muntii Carpati.

"Navalirea Maghiarilor asupra tarilor transcarpatine are deci cu totul alt caracter decit acele ale popoarelor bar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro