Cum erau vaccinati copiii in urma cu 150 de ani. Preotii ii convingeau pe parinti sa-si duca odraslele la "bubat" sau "altoit"

Cum erau vaccinati copiii in urma cu 150 de ani. Preotii ii convingeau pe parinti sa-si duca odraslele la

Sotii acuzau femeile de tot felul de defecte pentru a avea motiv de divort si atunci ele erau controlate de medici, de cele mai multe ori femei. Se faceau reclame la medicamente bune la toate bolile, medicamente care vindecau durerile de dinti, de spate, tot felul de alte boli. Fiica ei, Iudita, fost tehnician dentar, a devenit celebra inainte de 1918, avand un cult pentru Avram Iancu si a refuzat sa cante imnul oficial al vremii respective, conditionand de cantarea unei melodii de-a lui Iancu, motiv pentru care a fost exmatriculata din toate scolile din judet.

acum 30 luni (21 Nov 2017)

Au fost cazuri de invatatori tuberculosi, care au fost dati afara din invatamant, pentru ca imbolnaveau copiii. Preotii ii trimiteau pe parinti cu copiii la vaccinare, care se numea atunci la "altuit", sau la "bubat". In registrele de stare civila din secolul XIX si inceputul secoului XX apare si o rubrica in care se trecea daca pruncul a fost "altuit" sau nu. Muzeul Unirii din Alba Iulia detine raportul unui medic arhidiecezan de la Blaj, realizat in urma unui control ginecologic efectuat asupra unei femei pe nume Amalia Grama in 8 februarie 1882, ale carui rezultate constau in desfasurarea procesului de divort. Sotii acuzau femeile de tot felul de defecte pentru a avea motiv de divort si atunci ele erau controlate de medici, de cele mai multe ori femei.

Pentru ca foarte multe boli erau cauzate de lipsa de igiena, se organiza, in colaborare cu preotii, Saptamana Igienei. Preotul era parte din echipa medicala si avea rolul de a merge din casa in casa pentru a verifica daca este curat, daca oamenii si-au spalat rufele, etc. Romancele erau acuzate ca nu stiu sa gateasca, sa combine alimentele, se gaseau tot felul de acuze pentru imbolnavirea populatiei. Dupa ce biserica a pierdut din influenta in domeniul medicinei, acest domeniu a fost preluat cu forta, de ziare. Reclame la cabinete medicale, anunturi despre "bubat", retete la tot felul de boli, stiri medicale, sunt doar cateva dintre informatiile ce se faceau publice prin presa. Se faceau reclame la medicamente bune la toate bolile, medicamente care vindecau durerile de dinti, de spate, tot felul de alte boli. Pentru ca leacurile babesti erau mult mai populare decat cele ale medicinei traditionale, ziarele au inceput sa publice retete bazate pe plante medicinale, atestate de profesorii de biologie. Prima farmacie din Alba Prima farmacie din judetul Alba este cunoscuta de la jumatatea secolului al XVII-lea, insa, oficial, documentele atesta existenta unei farmacii un secol mai tarziu. Se stie ca o ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro