Cum erau platiti tortionarii: cat castiga Ion Ficior in anii `60. Securistii si militienii primeau salarii mult mai mari fata de restul romanilor
Pentru noile abateri, organizatia de partid l-a sanctionat cu vot de blam, iar pe linie de comanda a fost din nou retrogradat si numit loctiilor comandant la colonia de munca Giurgeni. Cum nici familia nu ii ridica probleme de ordin politic, tatal sau fiind pensionar, iar mama, sora si sotia, toate casnice, si fratele membru UTC, s-a propus ca Ioan Iosif Ficor sa fie avansat in functia de comandant al coloniei de munca de categoria I Giurgeni.
Conform unui Ordin al Ministerului Afacerilor Interne din anul 1967, aflam ca salariul maiorului Iosif Ioan Ficior era de 3.160 de lei lunar. In anul de gratie, salariul mediu net pe tara era de 1.107 lei, iar cel brut se ridica la 1.210 lei, aflam de pe site-ul Institutului National de Statistica.
Ion Ficior a fost deconspirat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Timp de trei ani, din 1953 si pana in 1956, Ficior a fost comandant la colonia de munca Poarta Alba, la penitenciarul Suceava si apoi la colonia Borzesti.
Pentru nenumaratele abuzuri savarsite in cei trei ani cat a condus lagarele de munca a fost mutat disciplinar, in septembrie 1958, la Periprava, unde a fost initial loctiitor al comandantului pentru munca de paza si regim. Parea ca a inteles ce vor superiorii de la el si iata cum este caracterizat: "A depus eforturi si s-a preocupat de rezolvarea sarcinilor profesionale, obtinand rezultate bune si foarte bune.
Pentru noile abateri, organizatia de partid l-a sanctionat cu vot de blam, iar pe linie de comanda a fost din nou retrogradat si numit loctiilor comandant la colonia de munca Giurgeni.
Din aceasta pozitie a redevenit "ofiterul sarguincios in munca", era preocupat de realizarea planului de insamantari si recoltari. Cum nici familia nu ii ridica probleme de ordin politic, tatal sau fiind pensionar, iar mama, sora si sotia, toate casnice, si fratele membru UTC, s-a propus ca Ioan Iosif Ficor sa fie avansat in functia de comandant al coloniei de munca de categoria I Giurgeni.
Ficior este judecat de Curtea de Apel Bucuresti intr-un dosar in care este acuzat ca in perioada in care a fost comandant al inchisorii Periprava, 103 oameni au murit in penitenciar din cauza relelor tratamente la care au fost supusi. In 1958, Radu Niculae Remus, absolvent al Academiei Militare de Ingineri Transmisiuni din Leningrad, care a fost repartizat la Serviciul T, in funct... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro