Cum erau iluminate strazile din Bucuresti in urma cu sute de ani
Paza de noapte, in zonele colorate In 1840, Bucurestiul era impartit in cinci comisii sau culori si, de obicei, la intersectia a doua drumuri aparusera felinarele care luminau cat era noaptea de lunga. Astfel, in cartea "Din Bucurestii de altadata", scrisa de George Potra, se spune ca in Comisia de rosu, printre alte zone, paznicii stateau si in Mahalaua Scaunelor, la capatul pescariei.
Ulitele din centrul Bucurestiului era mult mai atent ingrijite in comparatie cu cele secundare si, in fata fiecarei case boieresti, un somoiog imbibat cu pacura sau rasina lumina timid locul din fata casei in care locuia boierul. Dupa lasarea noptii, ulitele din Bucuresti erau destul de tacute, insa uneori se intampla ca in miez de noapte sa se auda strigatele patrulelor desemnate sa pazeasca tortele din oras ori sa vegheze asupra linistii.
Paza de noapte, in zonele colorate
In 1840, Bucurestiul era impartit in cinci comisii sau culori si, de obicei, la intersectia a doua drumuri aparusera felinarele care luminau cat era noaptea de lunga. Astfel, in cartea "Din Bucurestii de altadata", scrisa de George Potra, se spune ca in Comisia de rosu, printre alte zone, paznicii stateau si in Mahalaua Scaunelor, la capatul pescariei.
In Comisia de albastru, in Mahalaua Popescu, paznicii stateau si in zona lui Costache Carciumaru, in timp ce in Mahalaua Caramidari, paza de noapte veghea si zonele lui Ghita si David carciumarul. In Comisia de galben, in Mahalaua Cismelei se gaseau paznici de noapte la Petre Neamtu si la Mitina, unde erau salcii.
In Comisia de verde, in Mahalaua Gorjanu erau felinare pazite in fata casei lui Ciocanel, iar in Mahalaua Izvor se aflau paznici la Mihai Sorici, dupa cum se precizeaza in cartea "Din Bucurestii de altadata". In Comisia de negru, paznicii de noapte se afla, printre alte zone, si in Mahalaua Vergului, dar si la poarta casei pitarului Petrache Zotovici.