Cum erau femeile invatate sa fie politicoase in anii '80

Cum erau femeile invatate sa fie politicoase in anii '80

Ni se intampla deseori sa vedem o femeie fumand in timp ce merge pe strada ori vorbind foarte tare intr-un mijloc de transport. Nu sunt reguli prevazute evident intr-o lege, insa femeile care aleg sa respecte sfaturile privind politetea cu singuranta nu vor fi "sanctionate" de cei din jur, ci dimpotriva sunt privite cu admiratie.

acum 97 luni (22 Jan 2016)

Ni se intampla deseori sa vedem o femeie fumand in timp ce merge pe strada ori vorbind foarte tare intr-un mijloc de transport. Nu sunt reguli prevazute evident intr-o lege, insa femeile care aleg sa respecte sfaturile privind politetea cu singuranta nu vor fi "sanctionate" de cei din jur, ci dimpotriva sunt privite cu admiratie. Va prezentam mai multe reguli notate de Hotenzia Capatana, autoarea unui material despre sfaturi pentru femei si tinere privind politetea publicat in "Domus" (1984).

Regulile de politete spun ca barbatul este prezentat sau se prezinta fetei sau femeii, si nu invers.

In imprejurarea ca ar fi trebuit sa fiti prezentata, iar cei in masura sa o faca au uitat, faceti-o singura, spunandu-va numele si prenumele. In general nu este bine sa utilizati diminutivele familiare (Ancuta sau Angeluta) si nici formele straine ale prenumelui adecvat (Mary de exemplu).

Cand faceti o noua cunostinta, nu este bine sa va exteriorizati bucuria. Cand sunteti salutate de oameni necunoscuti, nu sunteti obligate sa raspundeti la salut.

Nu spuneti niciodata nume proprii intr-un mijloc de transport in comun sau intr-un loc public. Oricat de cultivata ati fi, nu incercati cu orice pret sa dati impresia ca stiti de toate.

Vorbiti frumos si potolit cu oricine si rostiti cat mai clar cuvintele, fara gesticulatii si fara expresii necorespunzatoare. Ingrijiti-va intotdeauna machiajul (daca va machiati) si aveti grija sa nu se invecheasca. Cautati un loc retras pentru refacerea machiajului si a pieptanaturii, nu in public", spune Hotenzia Capatana, autoarea unui material despre sfaturi pentru femei si tinere privind politetea publicat in "Domus" (1984).

La restaurant sau cofetarie, lasati sa intre primul insotitorul d-voastra ca sa va conduca. Nu radeti prea tare si nu priviti ostentativ nota de plata. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro