Cum era tratata femeia in anii 1800

Cum era tratata femeia in anii 1800

Inca de la finalul anilor 1800, mai multe organizatii de femei au avut drept scop apararea si promovarea drepturilor femeilor si egalizarea juridica a statutului celor doua sexe. Dreptul femeii de a vota, chestiune controversata Unul dintre cele mai controversate drepturi revendicate de femei inainte de 1900 a fost cel de vot.

acum 59 luni (15 Jul 2015)

Inca de la finalul anilor 1800, mai multe organizatii de femei au avut drept scop apararea si promovarea drepturilor femeilor si egalizarea juridica a statutului celor doua sexe. Nu ne putem administra bunurile, nu putem face niciun act fara autorizatia barbatului, nu ne putem creste copiii cum vrem, nu putem dispune de niciun lucru din casa noastra dupa voie, caci legea presupune ca in casa in care este un barbat, totul este al lui.

Acest lucru este confirmat si de care "Liga Femeilor din Romania", infiintata in 1894, dupa cum arata istoricul Ligia Danila, care a dedicat acestui subiect studiul "Miscarea feminista in perioada anterioara anului 1918" din Revista Bistritei.

"Femeii nu i se da gratuit instructiune indestulatoare ca si barbatului, statul nu-i da liceu si ea e silita sa se instruiasca pe spezele ei, pentru a putea urma la universitate. Femeia, chiar daca termina universitatea si obtine aceleasi titluri ca si barbatul, e pusa in imposibilitatea de a-si exercita meseria. Legea nu tine cont de munca femeii acasa si in caz de divort sau deces al barbatului, femeia ramane pieritoare de foame daca nu are copil din acea casatorie", se arata in statutul "Ligii Femeilor din Romania".

Pe lista drepturilor revendicate de femei, care erau refuzate de catre autoritati, se numara si cel de a stabili paternitatea. Dreptul femeii de a vota, chestiune controversata

Unul dintre cele mai controversate drepturi revendicate de femei inainte de 1900 a fost cel de vot. Aceasta era cea mai apriga revendicare, dar si cea mai refuzata de catre parlamentarii vremii.

In 1894, pe ordinea de zi a Congresului Partidului Social Democrat al Muncitorilor au fost si revendicarile femeilor. Atunci, membrii Congresului au garantat egalitate intre barbat si femeie cand vine vorba despre exercitarea profesiilor liberale, egalitatea drepturilor politice si civile dintre femeie si barbat, dar sal... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro