Cum era serbat Craciunul la Cotroceni pe vremea lui Ferdinand I

In anii despre care vorbesc aici, distribuirea aceasta de daruri nu se infatisa ca un capitol bugetar de vreo insemnatate, mai pe urma insa, mai ales sub domnia Regelui Carol al II-lea, numarul intregului personal, superior si inferior, acela din Capitala, precum si acela din afara care se bucura si el de aceasta atentiune, se marise intr-atata, odata cu urcarea pretului lucrurilor, incat se prezenta acuma ca o cheltuiala ce nu se mai putea trece neobservata si de aceea, in ultimii ani, s-a produs oarecare parcimonie cu prilejul acestei intime serbari. Romalo, medicul Curtii Princiare, guvernantele micilor principi si restul personalului, cei de la bucatarie in alb, cu bonetele albe pe cap, intendentul, valetii de camera si uniforma de gala si pe urma bonele de la copii, spalatoria si grajdurile.

acum 69 luni (18 Dec 2015)

Viitoarea Regina Maria a Romaniei a transformat 25 decembrie dintr-o sarbatoare solemna si insingurata, asa cum era in vremea tineretii Regelui Carol I, intr-o celebrare a stralucirii si a veseliei. In primul episod, publicat in editia de ieri, am scris despre faptul ca traditia impodobirii bradului a fost adusa in tara de catre Carol I si familia de Hohenzolern, la fel ca si obiceiul de a petrece in noaptea de Revelion.

Obiceiurile de Craciun ale romanilor au fost influentate intr-o proportie covarsitoare de datinile impamantenite de membrii Familiei Regale a Romaniei. Traditia Pomului de Craciun si cea a sarbatoririi Revelionului dateaza de pe vremea Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Dar, vedem in episodul al doilea al serialului nostru, a doua generatie regala romaneasca, cea a Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria, a transformat Craciunul Regal dintr-o sarbatoare sobra, dupa chipul si asemanarea Regelui Carol I, intr-o celebrare vesela si stralucitoare, dupa gusturile Regelui Ferdinand I si Reginei Maria.Una dintre cele mai emotionante descrieri ale Craciunului Regal ne-a fost lasata de Eugeniu Arthur Buhman, functionar, timp de 42 de ani, al Casei Regale a Romaniei. Ea este, de fapt, prima descriere a utilizarii instalatiilor electrice pentru a decora Pomul de Craciun, o inovatie adusa in Romania de Regina Maria. Relatarea sa a fost preluata in cartea "Craciunul regal", semnata de Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ai Romaniei, publicata la Editura Curtea Veche. Daca Regele Carol I si Regina Elisabeta isi serbau Craciunul la Palatul Regal, Regele Ferdinand I si Regina Maria au serbat Craciunul la Palatul Cotroceni. Benghenau, inspectorul silvic de pe domeniul de vanatoare al Principelui, trimitea vanat, Bruning, administratorul mosiei Principelui, Poienii, de langa Iasi, trimitea vasc, din ordinul Principesei care tinea la traditia englezeasca de a impodobi de Craciun camerele cu vasc. Fiecare om de la Curte... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro