Cum era sampania in urma cu 170 de ani. Ce spun testele oamenilor de stiinta

Cum era sampania in urma cu 170 de ani. Ce spun testele oamenilor de stiinta

In continutul sticlelor au fost descoperite si nivele ridicate de plumb si de fier provenite, cel mai probabil, de la butoaiele in care a fost tinuta bautura inainte de a fi imbuteliata in sticle.

acum 111 luni (22 Apr 2015)

Cele 168 de sticle au fost descoperite in 2010 in Marea Baltica, o parte dintre acestea pastrandu-se in conditii bune avand in vedere conditiile in care au stat in ultimele 17 decenii. O parte dintre aceste sticle au fost vandute la licitatie in 2011 pentru zeci de mii de euro. Rezultatele analizelor au aratat ca in sampania din sticle exista un nivel mult mai ridicat de zahar decat cel din sampania pe care o consumam in perioada contemporana, dar si urme de arsenic. In continutul sticlelor au fost descoperite si nivele ridicate de plumb si de fier provenite, cel mai probabil, de la butoaiele in care a fost tinuta bautura inainte de a fi imbuteliata in sticle. Cercetatorii francezi au folosit numeroase analize chimice pentru a compara continutul a trei sticle provenite din acea epava si produse de Veuve Cliquot cu altele fabricate recent de acelasi producator. "Era imposibil de mirosit, dar era fabuloasa, chiar daca am gustat doar 100 de microlitri", explica acesta. Omul de stiinta isi aminteste ca sampania avea arome de tutun si de piele care au persistant timp de doua, trei ore. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro