Cum era celebrata ziua de 10 Mai in viitoarea Resedinta Regala

Cum era celebrata ziua de 10 Mai in viitoarea Resedinta Regala

Considerata drept o posibila Zi Nationala, in locul celei de 1 Decembrie (cand marea festivitate a Unirii este deseori afectata de vremea nefavorabila), 10 Mai a fost declarata sarbatoare nationala in urma unui proiect initiat de fostul parlamentar constantean Puiu Hasotti. Vapoarele din port aveau arborate drapelurile, orasul era "splendid ornat" cu stindarde nationale, iar muzicile militare cantau de la ora 2 pana la ora 6 dupa-amiaza, urmate de puhoaie de oameni veniti la distractie.

acum 40 luni (10 May 2017)

Considerata drept o posibila Zi Nationala, in locul celei de 1 Decembrie (cand marea festivitate a Unirii este deseori afectata de vremea nefavorabila), 10 Mai a fost declarata sarbatoare nationala in urma unui proiect initiat de fostul parlamentar constantean Puiu Hasotti. Istoric de profesie, senatorul liberal a aratat de ce ziua de 10 Mai, de o insemnatate deosebita pentru romani, merita un statut pe masura recunoscut oficial prin lege.

"Consacrata in Constitutia natiunii romane ca Zi Nationala, 10 mai glorifica, asadar, trei momente istorice diferite: inceputul domniei lui Carol I, Independenta de Stat si incoronarea primului rege al tarii, toate trei legate indisolubil de institutia monarhiei. Este momentul de a-i da acestei zile stralucirea oficiala meritata, conferindu-i statutul de Sarbatoare Nationala, pentru ca romanii de azi si din viitorime sa nu uite niciodata marile servicii facute natiunii de monarhia constitutionala", a declarat senatorul constantean. Legea nr.103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai drept sarbatoare nationala a devenit aplicabila din 2016.

Amintirile epocii monarhice - 10 Maiu 1881

La Constanta, unde familia suverana isi instalase resedinta estivala, 10 Mai era cea mai importanta zi de marire nationala. Serbarile se tineau in zona peninsulara a orasului, aproape de Pavilionul Reginei Elisabeta ("Cuibul reginei", situat pe digul din Portul Constanta) si de Palatul Regal unde locuia Regele Carol I (actualul Tribunal Constanta). Animatiunea era ne mai pomenita pana acum", descriau cronicarii vremii atmosfera sarbatoreasca de la 10 Mai 1881.

Ceremonialele includeau Te-Deumul oficiat la Biserica Greaca (singura ortodoxa din oras), iar armata defila in tinuta de gala pe strazile peninsulare.

Vapoarele din port aveau arborate drapelurile, orasul era "splendid ornat" cu stindarde nationale, iar muzicile militare cantau de la ora 2 pan... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro