Cum e afectat creierul persoanelor care sufera de diabet?

Cum e afectat creierul persoanelor care sufera de diabet?

Oamenii de stiinta de la Scoala de Sanatate Publica John Hopkins Bloomberg din SUA au descoperit ca diabetul pare sa accelereze procesul de imbatranire a creierul cu aproximativ cinci. Pentru acest studiu, Selvin si echipa sa au analizat datele cuprinse intr-un amplu studiu de screening pentru ateroscleroza, inceput in 1987, care a urmarit evolutia starii de sanatate a unui grup de 15.792 de adulti de varsta mijlocie din statele americane Maryland, Carolina de Nord, Minnesota si Mississippi.

acum 96 luni (3 Dec 2014)

Oamenii de stiinta de la Scoala de Sanatate Publica John Hopkins Bloomberg din SUA au descoperit ca diabetul pare sa accelereze procesul de imbatranire a creierul cu aproximativ cinci. Astfel, in medie, o persoana de 60 de ani, cu diabet, inregisteaza un declin congnitiv asemanator celui avut, in mod normal, de persoana sanatoase in varsta de 65 de ani, potrivit Science Daily.

Declinul memoriei, al abilitatii in gasirea cuvintelor si al functiei executive sunt puternic asociate cu dezvoltarea dementei, o pierdere a capacitatilor mintale suficient de importante pentru a interfera cu activitatile de zi cu zi ale unei persoane.

Lectia este aceea ca, pentru a avea un creier sanatos atunci cand ajungem la 70 de ani, trebuie sa manancam corect si sa facem exercitii fizice de la varsta de 50 de ani", a explicat liderul studiului Elizabeth Selvin, profesor de epidemiologie la Scoala Johns Hopkins Bloomberg.

Pentru acest studiu, Selvin si echipa sa au analizat datele cuprinse intr-un amplu studiu de screening pentru ateroscleroza, inceput in 1987, care a urmarit evolutia starii de sanatate a unui grup de 15.792 de adulti de varsta mijlocie din statele americane Maryland, Carolina de Nord, Minnesota si Mississippi. Pana in 2013, participantii au evaluati periodic atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere cognitiv.

Cercetatorii au comparat gradul de declin cognitiv asociat cu inaintarea in varsta si cel descoperit in cazul participantilor la studiu. Astfel, ei au constat un declin cognitiv cu 19% mai mare in cazul persoanelor cu diabet insuficient controlat, dar si deprecieri mai mici din acest punct de vedere in cazul celor cu diabet controlat si prediabet. Chiar si intarzierea instalarii dementei cu cativa ani ar avea un impact major asupra populatiei, asupra calitatii vietii si asupra costurilor de asistenta medicala", a afirmat Selvin.

Numai ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro