Cum devine China centrul lumii

Si-a intensificat, de asemenea, eforturile de a face din moneda sa oficiala o valuta internationala pentru rezerve, fortand includerea acesteia in cosul de valute care formeaza unitatea de cont a FMI, Dreptul Special de Retragere. Cu toate acestea, China este cel mai mare debitor, reprezentand mai mult de un sfert din portofoliul de imprumuturi (doar China si India acopera jumatate din imprumuturile realizate de aceasta banca, in timp ce companiile japoneze castiga doar circa 1% din ofertele de finantare ale BAD). Pentru China, existenta acestor doua banci de dezvoltare centrate pe Asia reprezinta cea mai buna dintre lumile financiare posibile: finantare low-cost pentru investitii de la BAD, dublata de bonitatea sporita a tarilor in curs de dezvoltare, si ocazia de a folosi deciziile de investitii ale BAII pentru a-si aduce vecinii mai aproape din punct de vedere geopolitic.

acum 110 luni (12 Jul 2015)

Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura (BAII) a organizat luna trecuta prima intalnire generala, cu scopul de a lansa operatiuni financiare pana la finalul acestui an. China si-a dublat contributia la aceasta banca, in efortul sau de a-si asigura rolul de control in noua institutie, ridicand investitia sa de la un planificat plafon de 50 miliarde dolari la 100 miliarde dolari. Dar probabil ca era necesar pentru China sa mentina controlul bancii, deoarece numarul tarilor care au fost de acord sa participe la fondarea BAII s-a dovedit a fi cu mult mai mare decat s-au asteptat liderii chinezi. Totusi, se pare ca partea Chinei, de circa 30%, va fi cea mai mare din cele 57 de tari participante, ceea ce ii va oferi aproape un drept de veto asupra deciziilor BAII. Se va dovedi BAII o banca a Chinei, prin China, pentru China sau va urmari o agenda multilaterala, in maniera Bancii Mondiale sau a bancilor regionale de dezvoltare precum Banca Asiatica de Dezvoltare (BAD) sau Banca Africana de Dezvoltare?

Explicatia oferita de China pentru efortul sau de a pune pe picioare BAII este aceea ca tarile in curs de dezvoltare nu au in prezent acces corect la capitalul pentru infrastructura. Si, poate mai important, nu detin o voce suficient de puternica in Banca Mondiala, Fondul Monetar International si BAD.

Recent, armata chineza a adoptat o abordare de tip compresor in privinta construirii de facilitati militare in insulele Spratly. Si-a intensificat, de asemenea, eforturile de a face din moneda sa oficiala o valuta internationala pentru rezerve, fortand includerea acesteia in cosul de valute care formeaza unitatea de cont a FMI, Dreptul Special de Retragere. Fondata in 1966, aceasta din urma a fost condusa inca de atunci de Japonia si Statele Unite, datorita investitiei lor totale de 15,7% din capitalul institutiei. Cu toate acestea, China este cel mai mare debitor, reprezentand mai mult de un sfert din portofoliul de imprumuturi (doar China si India acop... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro