Cum devin sezatorile atractii pentru turistii straini

La inceput, fetele se aduna intr-o camera mare, in care aduc caiere de lana si de calti, furci si fuioare de tors si vartelnite. Calti mai putan", adauga o alta participanta la sezatoare, care explica faptul ca torsul caltilor de canepa este mult mai greu decat cel al lanii, pentru ca firul de canepa trebuie sa fie mult mai subtire decat cel de lana, care poate sa ramana "mai plinut".

acum 71 luni (25 Nov 2014)

In satele Muntilor Apuseni, precum Mariselul sau Baisoara, in sezonul rece, sezatorile reprezinta o forma de socializare, dar si o importanta atractie turistica pentru cei care vor sa guste traditiile romanesti. Fetele si femeile vin cu catrinte, cu ii, cu basmale si cu opinici, dar si cu haine groase de lana. Feciorii si oamenii in toata firea poarta itari, camese si cojoace, precum si caciuli din piele de miel brumariu. La inceput, fetele se aduna intr-o camera mare, in care aduc caiere de lana si de calti, furci si fuioare de tors si vartelnite. Luam lana si o spalam, o carmanam, o duciem la dreve, facem caier si pe-urma torcem... "Chiar tinerii pana la 20 de ani nu mai stiu cum sa toarca lana. Calti mai putan", adauga o alta participanta la sezatoare, care explica faptul ca torsul caltilor de canepa este mult mai greu decat cel al lanii, pentru ca firul de canepa trebuie sa fie mult mai subtire decat cel de lana, care poate sa ramana "mai plinut".

Practici magice in timpul sezatorii

Atunci cand se plictisesc de tors, incep practicile magice. Traditia spune ca fata spre care se indreapta primul smoc de calti se va marita prima in acel an. Etnologii spun ca astfel de practici sunt precrestine si fac parte din arsenalul metodelor prin intermediul carora membrii comunitatilor traditionale incearca sa prevada viitorul. In timpul sezatorilor, maritisul reprezenta una dintre principalele teme de discutie, de aceea a aparut si aceasta practica cu caracter magic. Apoi, arunca furcile de tors in mijlocul incaperii si merg sa scuture gardul.

"Feciorii din Marisel, din zona de muntie, care-i asta, sunt chemati pan scuturarea gardului die cata fetie care vin la sazatore, s-aduna cu lucru die mana, cu torsu cu asa mai departe", spune unul dintre localnici. La sezatoare, participantii servesc bucate traditio-nale, udate cu palinca, cu secarica, cu visinata sau afinata, dar si cu vin adus de la campie.

Sezatoarea din casa vaduvei

Tr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro