Cum devin alunitele cancerigene. Controlul cu dermatoscopul iti poate salva viata

Cum devin alunitele cancerigene. Controlul cu dermatoscopul iti poate salva viata

Exemplu de constiinciozitate la 14 ani Inainte de dermatoscopie, exista insa un obicei simplu la indemana oricui care ne ajuta sa depistam eventualele modificari suspecte de la nivelul pielii. Aceasta pentru ca, in ultimii ani, numarul cazurilor de cancer de piele si, mai concret, al celor de melanoam malign au crescut ingrijorator, iar orice forma de cancer depistata din vreme poate fi tratata. "Malign inseamna ca ritmul de diviziune, de inmultire al acelor celule depaseste capacitatea de reglare, de franare a organismului, si ele se inmultesc necontrolat. Chiar daca nu sunt deja transformate in melanoame, a le arde fara a sti care e gradul lor de risc, adica fara o biopsie, insemna un risc de a lasa acolo un grup de celule pe care le-ai deranjat si carora le-ai cedat energie. Uneori, nefiind siguri ca este melanom se ia margine de siguranta minima, de doi milimetri, se trimite la examen anatomo-patologic, unde se stabileste grosimea si, in functie de ea, se face reexcizie, cat mai repede posibil. Acest status e dat de varsta, de culoarea pielii si de eventualele boli de care suferim. Potrivit specialistului, un copil cu varsta pana la 1 an nu ar trebui expus masiv la soare, iar anumite categorii de persoane care se stiu cu alergii la soare, cu alunite anormale sau cu un istoric de cancer de piele in familie ar trebui sa evite total expunerea la ultraviolete. Cele mai importante criterii de risc sunt: fototip deschis, peste 40 de alunite, alunite active chiar daca nu foarte numeroase, antecedente personale sau familiale de cancere de piele, ancedente de arsuri solare.

acum 43 luni (16 Apr 2016)

Cristina, 27 de ani, a aflat acum doi ani, in urma unui control dermatologic, ca are o alunita cu potential cancerigen. "Planuiam de ceva timp sa o verific. Imi ridicau semne de intrebare atat marimea, cat si culoarea inchisa. Stiam ca o leziune precanceroasa nu se vede cu ochiul liber, ci doar la un dispozitiv numit dermatoscop, asa ca m-am dus la control", povesteste tanara.

In functie de scorul obtinut cu dermatoscopul, medicul dermatolog stie daca alunita trebuie scoasa sau tinuta sub observatie.

Interventia cu laser este simpla, nu exista risc de infectii si nu se prescriu antibiotice. "Singura constrangere a fost aceea ca, timp de o saptamana, nu am avut voie sa ud zona respectiva. Dupa cele sapte zile, am scapat si de bandaj, iar acum, la doi ani de la interventie, nu se mai vede niciun semn. Sfatul meu pentru alte persoane care se stiu cu alunite pe corp care le atrag atentia este sa le controleze macar o data pe an, pentru ca dermatoscopia chiar salveaza vieti". Exemplu de constiinciozitate la 14 ani

Inainte de dermatoscopie, exista insa un obicei simplu la indemana oricui care ne ajuta sa depistam eventualele modificari suspecte de la nivelul pielii. Este vorba despre obiceiul de a ne examina corpul in fata oglinzii astfel incat sa monitorizam alunitele existente si sa observam daca au aparut unele noi. "Inainte de orice expunere la soare mai ales inainte de sezonul estival, ar trebui sa se solicite un control dermatologic", subliniaza prof.

Aceasta pentru ca, in ultimii ani, numarul cazurilor de cancer de piele si, mai concret, al celor de melanoam malign au crescut ingrijorator, iar orice forma de cancer depistata din vreme poate fi tratata.

Din fericire, exista si exemple de constiinciozitate in ceea ce priveste monitorizarea alunitelor. Laura, 43 de ani, din Bucuresti, este mama unei fetite de 14 ani, eleva in clasa a VII-a. "A tot i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro