Cum devenim, fara voie, raspandaci ai propagandei ruse: "In epoca internetului, minciuna are picioare lungi si foarte rapide"

Cum devenim, fara voie, raspandaci ai propagandei ruse:

Pe de alta parte, Corina Rebegea, reprezentat al Centrului de Analiza a Politicii Europene (CEPA), a mentionat: "Exista o reteta foarte bine adaptata de catre agentii de influenta in Romania si obiectivul este scaderea increderii romanilor in proiectul integrarii europene, in NATO si in valorile occidentale, dar si raspandirea fricii". Expertul a subliniat ca cea mai mare problema apare cand aceste mesaje sunt preluate de lideri de opinie si de media: "asta este ingrijorator, pentru ca Moscova nu trebuie sa investeasca foarte mult in a sustine aceste site-uri, deoarece treaba lor este facuta de personaje autohtone care nu cred ca o fac in mod constient, ci dimpotriva servesc fara sa-si dea seama, in cautarea senzationalului, si fac acest joc geo-politic".

acum 38 luni (4 May 2017)

Armand Gosu, conferentiar doctor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, a subliniat faptul ca fenomenul fake news este "foarte actual si foarte sensibil". Fake news-ul nu ca stire falsa, ci ca stire manipulatoare exista de mii de ani, noutatea vine pe fondul avansului tehnologic. Acesta a mai mentionat faptul ca "cei mai eficienti promotori de fake news nu sunt demnitarii rusi, nici trolii in slujba Kremlinului, ci cel mai adesea acestia sunt politicienii occidentali.

Solutiile, din punctul sau de vedere, vin din consolidarea institutiilor vizate de atacurile Moscovei, a democratiei liberale, educarea electoratului ca sa nu mai raspunda la stimuli nationalisti si opinia publica. "Rusia stie ca nu poate sa ne cucereasca, ea poate doar sa ne transforme si o face cu destul de mult succes. Pe de alta parte, Corina Rebegea, reprezentat al Centrului de Analiza a Politicii Europene (CEPA), a mentionat: "Exista o reteta foarte bine adaptata de catre agentii de influenta in Romania si obiectivul este scaderea increderii romanilor in proiectul integrarii europene, in NATO si in valorile occidentale, dar si raspandirea fricii". Aceasta a vorbit despre cum functioneaza "ecosistemul dezinformarii": "Nu avem doar agenti de influenta sau oameni platiti de Kremlin care sa raspandeasca naratiuni stiri false si teorii ale conspiratiei, ci acestea sunt intarite de zona mediatica existenta in Romania". Practic, din "ecosistemul dezinformarii" fac parte site-urile obscure si platforme de internet, care se prezinta ca platforme de stiri, unele avand un profil foarte clar pro-Kremlin, dar altele nu arata direct aceasta legatura. Aceste platforme isi gasesc un canal de comunicare foarte usor pe Facebook, nu atat de mult pe Twitter, pentru ca nu este semnificativ in Romania", a punctat Corina Rebegea. Expertul a subliniat ca cea mai mare problema apare cand aceste mesaje sunt preluate de lideri de opinie si de media: "asta este ingrijorator, pentru ca Moscova... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro