Cum desfiinta I.L. Caragiale Romania intr-un articol veninos publicat in 1907 la Viena: "Patria bacsisului si a hatirului"

Cum desfiinta I.L. Caragiale Romania intr-un articol veninos publicat in 1907 la Viena:

A cazut un guvern si a venit altul, indata, toata administratia tarii, si cea de Stat, si cea de judet, si cea comunala - de la prefecti si secretari generali de ministere, pina la cel din urma agent de politie si pina la moasa de mahala - se inlocueste,... Astfel, scoala romina, in loc de la fi un mijloc de educatiune si cultura a poporului si a claselor dirigente, devine un canal de scurgere al poftelor de intiietate intre cetatenii, de eftina parvenire, de scutire de indatoriri, de sporire de drepturi si privilegii. Si din ce in ce, din gradul cel mai de jos pina la cel de sus, scoalele sint niste fabrici de functionari, de salariati publici si de avocati - o pletora de semidocti, fara caractere, fara omenie, adevarati cavaleri de industrie intelectuala, carora le trebuesc numai decit onoruri cit de multe fara nuciun merit si cistig cit de mare, fara multa osteneala. Si oligarchia asta, semiculta sau, in cel mai bun caz fals-culta, pe cit de incapabila de productie utila or de gindire, pe atit de lacoma la cistiguri si onoruri, isi aroga puterea intreaga a Statului: cu o cruda si revoltatoare neobrazare, ea tagaduieste taranilor (imensei mase, supusa si cuminte producatoare a avutiei nationale), sub pretextul ignorantei si lipsei lor de maturitate politica, orce drept de amestec, fie macar pur consultativ, la cirmuirea intereselor lor, la dirijarea destinelor lor.

acum 61 luni (13 Apr 2017)

Era anul 1907, care a ramas in istorie mai ales prin Rascoala taraneasca care a facut mii de victime in randul populatiei de la sate nemultumita de conditiile de trai. Chiar daca au trecut mai bine de 100 de ani, Romania pare incremenita in aceleasi obiceiuri si naravuri. Cateva fragmente din articolul respectiv ne arata o tara cu partide corupte, o administratie care viza aproape exclusiv imbogatirea proprie, un invatamant asemnuit cu un "canal de scurgere al poftelor de eftina parvenire" si o "oligarchie semiculta": Partidele politice Partidele politice, in intelesul european al cuvintului, adica intemeiate pe traditiune, pe interese vechi sau noue de clasa si prin urmare pe programe de principii si idei, nu exista in Rominia. Iar clientela este plebea incapabila de munca si ne-avind ce munci, negustorasi si precupeti de mahalale scapatati, mici primejdiosi agitatori ai satelor si imprejurimilor oraselor, agenti electorali batausi; apoi productul ibrid al scoalelor de toate gradele, intelectualii semiculti, avocati si avocatei, profesori, dascali si dascalasi, popi libercugetatori si raspopiti, invatatori analfabeti - toti teoreticieni de berarie; Factiunea de la putere, supranutrita, este incapabila a mai tine pept torentului popular, adica factiunii rasbite de foame; iar Regele, gelos de reputatia europeana de liniste si ordine a Statului sau, este silit sa congedieze, avec force compliments, cabinetul, care avea aproape unanimitati in Parlament, pentru a insarcina pe capul opozitiei cu formarea unui nou cabinet, cu disolvarea Parlamentului si a tuturor consiliilor judetene, urbane si rurale, cu convocarea colegiilor electorale pentru constituirea unui nou Parlament si unor noi consilii, - care, toate, dupa bunele obiceiuri consacrate, sint fireste aproape unanime partizane ale noului guvern. A cazut un guvern si a venit altul, indata, toata administratia tarii, si cea de Stat, si cea de judet, si cea comunala - de la prefecti si secretari generali de ministere,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro