Cum depasim complexul de inferioritate: "Niste kilograme in minus nu ne fac mai demni de conectare cu ceilalti"

Cum depasim complexul de inferioritate:

De-a lungul vietii, fiecare dintre noi putem sa trecem prin experienta unei nereusite personale, sa traim un moment in care nu suntem suficient de buni comparativ cu propriile standarde ori raportat la normele sociale ori profesionale. Diverse infirmitati, unele caracteristici determinate genetic sau insatisfactii pot deveni sursa sentimentului ca nu suntem suficient de buni, de inalti, de inteligenti, de performanti, de realizati material, profesional sau social etc.

acum 35 luni (27 Sep 2016)

De-a lungul vietii, fiecare dintre noi putem sa trecem prin experienta unei nereusite personale, sa traim un moment in care nu suntem suficient de buni comparativ cu propriile standarde ori raportat la normele sociale ori profesionale. Cand acestea experiente nu sunt izolate si ajung sa ne defineasca viata ori persoana, afectandu-ne constant, preluand controlul vietii noastre emotionale, putem vorbi despre un complex de inferioritate.

"Complexul de inferioritate tradeaza un conflict afectiv generat de discrepanta dintre un standard personal sau social si propriile caracteristici. Atunci cand o persoana sufera de un complex de inferioritate inseamna ca are un etalon la care se raporteaza, iar acel etalon ii este greu sau imposibil de atins", explica Smaranda Stan, psiholog clinician si psihoterapeut pozitivist.

Diverse infirmitati, unele caracteristici determinate genetic sau insatisfactii pot deveni sursa sentimentului ca nu suntem suficient de buni, de inalti, de inteligenti, de performanti, de realizati material, profesional sau social etc. Specialistul sustine ca persoanele care au astfel e complexe dezvolta diverse mecanisme compensatorii: "Spre exemplu, persoanele mici de inatime cauta sa ocupe functii inalte; Ce este de facut atunci cand avem o lista cu lucruri pe care nu le putem schimba la propria persoana? "Sa intelegem ca niste centimetri in plus sau niste kilograme in minus nu ne fac mai demni de conectare cu ceilalti. Potrivit spuselor sale, idei irationale precum "la nunta trebuie sa incap in rochia rosie" ar trebui inlocuite cu ganduri rationale precum "mi-ar placea sa port marimea 38 pana la nunta, dar pot sa accept faptul ca nu intotdeauna lucrurile se intampla precum imi doresc". Cand ne simtim cuprinsi de complexul de inferioritate sa ne amintim ca a avea acea caracteristica ce ne deranjeaza este un dat al naturii, dar a suferi din pricina ei este o alegere. "Este de dorit sa alegem sentimen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro