Cum deosebim mierea naturala de cea contrafacuta. Testul cu bula sau cel cu apa
"Toate aceste trucuri ne pot ajuta sa evaluam calitatea mierii, insa cu o anumita doza de subiectivism", precizeaza apicultorul Alin Prunean, cel care a dus mierea din Salaj, ambalata la intreprinderea sociala de la Valcau de Jos, in toata Europa, produsul bucurandu-se si de aprecierea Casei Regale a Marii Britanii. Daca din pretul de 16.90 lei scadem costurile de mai sus (9.09 lei), ajungem la concluzia ca un kilogram de "ceva anume" numita miere (din pacate si ilegal) costa undeva in jur de 7 lei, lucru care nu poate sa fie real.
Chiar daca un "diagnostic" cert cu privire la autenticitatea mierii poate fi pus doar in laboratoarele de specialitate, exista cateva trucuri - sau, mai bine-zis, teste - care pot indica o eventuala contrafacere a produsului. "Toate aceste trucuri ne pot ajuta sa evaluam calitatea mierii, insa cu o anumita doza de subiectivism", precizeaza apicultorul Alin Prunean, cel care a dus mierea din Salaj, ambalata la intreprinderea sociala de la Valcau de Jos, in toata Europa, produsul bucurandu-se si de aprecierea Casei Regale a Marii Britanii.
Testul cu bula
"O miere naturala si suficient maturata (cu umiditate scazuta) prezint o miscare lenta a bulei de aer atunci cand intoarcem un borcan. De asemenea, urmarim ca bula de aer sa nu se divida in mai multe bule. Sigur ca aceasta metoda are subiectivismul ei", spune Prunean, dand ca exemplu sezonul rece cand, din cauza temperaturilor scazute, vascozitatea mierii este mai mare si miscarea bulei devine oricum mai lenta, indiferent de calitate.
Mierea naturala cristalizeaza
"Orice miere naturala cristalizeaza (cea de rapita in cateva zile de la extractie, salcamul mult mai lent - unu - doi ani).
Originea mierii
Alin Prunean atrage atentia ca foarte importante sunt si informatiile de pe eticheta referitoare la originea produsului. "De foarte multe ori, la produsele apicole din import, la origine, vom intalni formulari de genul "Spatiul comunitar si extracomunitar" sau " CE/EC si alte tari". Sub aceste formulari se ascund de multe ori produse de calitate inferioara ce provin din tari precum China, Brazilia", precizeaza el.
Pretul mierii, un bun indicator
Pretul mierii poate fi de multe ori un bun indicator privind calitatea. Ce contine acest pret:
- 24% TVA, adica 3.27 lei
- 26-30% adaosul comercial al magazinului, adica minim 3.48 lei