Cum demonteaza politologii lovitura de stat reclamata de Victor Ponta

Cum demonteaza politologii lovitura de stat reclamata de Victor Ponta

Imediat dupa ce a fost pus sub urmarire penala, premierul Victor Ponta si-a construit apararea pe ideea ca DNA vrea sa-l inlature de la Palatul Victoria, deci asistam la o lovitura de stat. Definitia de manual a loviturii de stat este urmatoarea: "Rasturnare brusca si neconstitutionala a puterii legitime a unui stat, impusa prin surpriza de o minoritate, de obicei formata din ofiteri militari sau comandanti paramilitari apartinand aceluiasi stat, folosind forta". In urma cu trei ani, Guvernul Ponta 1 a dat o ordonanta de urgenta la miez de noapte prin care a incercat sa taie din atributiile Curtii Constitutionale, in incercarea de demitere a presedintelui de atunci Traian Basescu.

acum 61 luni (9 Jun 2015)

Imediat dupa ce a fost pus sub urmarire penala, premierul Victor Ponta si-a construit apararea pe ideea ca DNA vrea sa-l inlature de la Palatul Victoria, deci asistam la o lovitura de stat. Altfel e lovitura de stat", a spus premierul Victor Ponta, dupa ce a fost audiat de procurorii DNA. Mesajul a fost preluat si rostogolit de toti liderii coalitiei de guvernare. "Credeti ca este normal ca intr-o tara democratica, cu regim parlamentar, un procuror poate a carui pricepere profesionala nu pot sa o apreciez, dar pot sa-mi pun niste semne de intrebare, cata experienta are la 27 de ani si cata responsabilitate are sa rastoarne doua guverne intr-o luna de zile? Lucrurile acestea, pana in final privite cu detasare din exterior, pot sa duca pe multi la concluzia ca este o incercare de lovitura de stat. Asta inseamna inlaturarea unui regim democratic ales, prin institutii de forta ale statului", a declarat Tariceanu, incercand sa defineasca conceptul de lovitura de stat.

Definitia de manual a loviturii de stat este urmatoarea: "Rasturnare brusca si neconstitutionala a puterii legitime a unui stat, impusa prin surpriza de o minoritate, de obicei formata din ofiteri militari sau comandanti paramilitari apartinand aceluiasi stat, folosind forta". O lovitura de stat se produce atunci cand Guvernul este inlaturat de catre forte ilegitime. In cazul domnului Ponta, Justitia nu ataca Guvernul si nici nu este o putere ilegitima, ci pur si simplu il cheama pe cetateanul Victor-Viorel Ponta sa dea seama de ceea ce a facut inainte sa devina premier", sustine politologul Sorin Bocancea, blogger adevarul.ro.

Alti lideri ai PSD sustin ca nu este doar o coincidenta faptul ca punerea sub urmarire penala a lui Victor Ponta s-a petrecut in acceasi zi in care PNL a depus o motiune de cenzura in Parlament. Conform oricarui dictionar explicativ sau manual elementar de stiinta politica, ceea ce se intampla in aceste zile nu are nicio legat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro