Cum citim eticheta produselor. Lista alimentelor cu potential alergen
"Doar citind aceasta lista care detaliaza compozitia produsului alimentar vom cunoaste cu adevarat ce consumam si nu ne vom lasa pacaliti de ingeniozitatea producatorilor care ne informeaza cu majuscule pe partea din fata a ambalajului ca vom consuma un produs din ficat de gasca, pentru ca, in lista de ingrediente sa descoperim ca produsul contine 20% din respectivul ficat, 40% carne de porc si 40% slanina de porc si sorici.
Mii de produse din magazin ne fura ochii facandu-ne alegerile alimentare extrem de dificile. Medici nutritionisti ne indica pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru a fi siguri de ceea ce cumparam este chiar ceea ce ne dorim.
Pasul 1: Termenul de valabilitate
Citirea termenului de valabilitate sau solicitarea informatiilor de la vanzatorii din raioanele cu alimente gata preparate este primul pas pe care trebuie sa-l facem, potrivit "Abecedarului de nutritie" coordonat de academicianul Nicolae Hancu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice. Daca termenul de valabilitate este depasit, nicio alta informatie nu trebuie sa ne mai intereseze, potrivit aceleiasi surse.
In cazul produselor congelate se verifica atat conditiile de pastrare - numar de zile, in functie de temeperatura - dar si data data congelarii.
"Doar citind aceasta lista care detaliaza compozitia produsului alimentar vom cunoaste cu adevarat ce consumam si nu ne vom lasa pacaliti de ingeniozitatea producatorilor care ne informeaza cu majuscule pe partea din fata a ambalajului ca vom consuma un produs din ficat de gasca, pentru ca, in lista de ingrediente sa descoperim ca produsul contine 20% din respectivul ficat, 40% carne de porc si 40% slanina de porc si sorici. Este numai un exemplu pentru a intelege cat suntem de expusi suntem daca nu citim lista ingredientelor, sa consumam alimente pe care am dori probabil sa le evitam", conform sursei citate. Acestia pot fi inscriptionati sub forma codului - de exemplu E 330 - sau a denumirii - de exemplu - acid citric.
In finalul listei de ingrediente trebuie sa regasim lista alergenilor alimentari, adica a substantelor care au potential de a produce alergii la persoane susceptibile.
La produsele congelate trebuie specificat continutul de apa. Totodata, in cazul carnii de orice tip, a mierii de albine, a uleiului de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro