Cum au vrut maghiarii sa alipeasca intreg Banatul Ungariei. Republica Banateana a functionat pentru patru luni de zile

Cum au vrut maghiarii sa alipeasca intreg Banatul Ungariei. Republica Banateana a functionat pentru patru luni de zile

Banatenii fugeau de "pericolul ocupatiei sarbesti" si al divizarii Ungaria, care tocmai isi declarase independenta fata de Austria, dorea sa-si pastreze teritoriile pe care le administrase si a considerat ca, pentru unitatea Banatului, proclamarea republicii era cel mai potrivit demers. Aproape in acelasi timp au avut loc adunarea sarbilor de la Novi Sad (25 noiembrie 1918) si adunarea romanilor de la Alba Iulia (1 decembrie 1918), care au proclamat alipirea Banatului la Serbia, respectiv la Romania. "Trebuie urmarit cu atentie ce se intampla la nivel european, unde se discuta de mult timp de o transformare dintr-o Europa a statelor, intr-o Europa a regiunilor si cred ca in privinta asta trebuie sa vedem lucrurile, pentru ca s-ar putea ca, in viitorul nu prea indepartat, statele actuale sa-si piarda din atributele avute si regiunile sa dobandeasca o importanta mai mare la nivel european.

acum 94 luni (8 Dec 2016)

Rusnac spune ca adevarul trebuie sa fie cunoscut pentru a fi mai greu de combatut.

Proclamarea republicii, incheierea razboiului si destramarea imperiului

Proclamarea Banatului ca republica s-a facut la 31 octombrie 1918, iar vestea a fost primita bine de populatie, insa s-a intamplat mai ales pentru ca odata cu proclamarea s-au mai anuntat inca doua lucruri esentiale.

"Populatia s-a bucurat pentru ca odata cu proclamarea acestei republici s-a mai anuntat faptul ca razboiul se incheiase dar si caderea imperiului. In privinta republicii, cei care au primit-o cel mai bine au fost germanii si maghiarii, pentru ca germanii intentionau sa mentina unitatea Banatului, fiind multi si in partea care a revenit ulterior Romaniei si in partea care a revenit Serbiei. In privinta asta nu a fost o majoritate clara intr-o directie, pentru ca Banatul era un mozaic etnic si nicio nationalitate nu era majoritara in regiune", a declarat Rusnac pentru Adevarul.

Avocatul Otto Roth, omul care a proclamat republica

De altfel, pe blocul sau istoricul banatean lamureste si cine au fost artizantii formarii acestei republici. Social-democratii au organizat o serie de manifestatii de strada in Timisoara, cu orientare antiguvernamentala, la 20, 26, 27 si 28 octombrie 1918. din Ungaria, fiind in contact permanent cu Consiliul National Maghiar si cu guvernul instituit de acesta la Budapesta.

Banatenii fugeau de "pericolul ocupatiei sarbesti" si al divizarii

Ungaria, care tocmai isi declarase independenta fata de Austria, dorea sa-si pastreze teritoriile pe care le administrase si a considerat ca, pentru unitatea Banatului, proclamarea republicii era cel mai potrivit demers.

"Trebuie inteles ca a fost proclamata ca o republica autonoma, nu independenta cum de multe ori se considera gresit. Normal ca ungurii nu ar fi acordat independenta unei regiuni cum era Banatul, dar partea buna a fost ca se conserva unitat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro