Cum au vrut austro-ungarii sa scape de Iuliu Maniu. Razbunarea premierului maghiar pentru refuzul romanului de a jura fidelitate Regatului Ungariei
Ulterior, in momentul izbucnirii razboiului, Iuliu Maniu nu a acceptat sa semneze declaratia ceruta de guvernul de la Budapesta, prin care se solicita intrarea Romaniei in razboi alaturi de Austro-Ungaria, si a refuzat categoric sa-si puna semnatura pe o declaratie de fidelitate fata de Regatul Ungariei. Documentul a fost donat de familia Boila muzeului din Badacin, unde este expus Iuliu Maniu, care avea deja 42 de ani, deci depasise si varsta maxima de recrutare (40 de ani), a fost trimis mai intai in Ungaria la Scoala de ofiteri in rezerva a Regimentului 36 artilerie. " Pleaca si Maniu" Poetul si publicistul Octavian Goga, prieten cu Iuliu Maniu si transilvanean in "exil", a explicat semnificatia inrolarii lui Iuliu Maniu intr-un amplu articol, publicat in ziarele din Bucuresti in 1915 si reprodus, ulterior, in volumul "Strigate in pustiu": "Deunazi s-a publicat in ziarele de dincolo o stire din doua randuri care, reprodusa in putinele gazete oneste de aici, tot doua randuri au ramas desi cele cateva cuvinte veneau ca un ultim acord dintr-o tragedie si ar fi putut sa zguduie ultimele resturi de demnitate romaneasca.
Ulterior, in momentul izbucnirii razboiului, Iuliu Maniu nu a acceptat sa semneze declaratia ceruta de guvernul de la Budapesta, prin care se solicita intrarea Romaniei in razboi alaturi de Austro-Ungaria, si a refuzat categoric sa-si puna semnatura pe o declaratie de fidelitate fata de Regatul Ungariei. Aceasta era o razbunare personala a primului-ministru austro-ungar, Tisza Istvan, deoarece, in calitate de jurist-consult al Mitropoliei de la Blaj, Iuliu Maniu era scutit de la efectuarea serviciului militar. El figura, de altfel, in tabelul cu functionarii ce urmau a fi scutiti de serviciul militar care fusese intocmit de catre mitropolitul Victor Mihaly. Insa, la ordinul expres al contelui Tisza, care i-a cerut ministrului Cultelor, Jankovics, sa expedieze urgent o telegrama Mitropoliei de Blaj, Iuliu Maniu nu a beneficiat de aceasta scutire si urma sa plece pe front", explica istoricul. Documentul a fost donat de familia Boila muzeului din Badacin, unde este expus
Iuliu Maniu, care avea deja 42 de ani, deci depasise si varsta maxima de recrutare (40 de ani), a fost trimis mai intai in Ungaria la Scoala de ofiteri in rezerva a Regimentului 36 artilerie. Potrivit lui Marin Pop, Alexandru Vaida-Voevod, care isi facea si el serviciul militar la Viena ca medic militar, a incercat sa-l scape pe Maniu de razboi, intervenind ca acesta sa fie numit la Curtea Martiala. Intr-o scrisoare adresata lui Vaida-Voevod el sublinia, printre altele, faptul ca "niciodata si in nici un caz nu va semna o asemenea petitie si ca prefera sa moara in transee decat sa ceara guvernului maghiar, fie si in mod indirect, o favoare"", explica Pop, intr-un articol publicat in revista de cultura Caiete Silvane.
Refuzand favoarea, Iuliu Maniu a fost trimis mai intai pe frontul rusesc, dupa care a ajuns in Italia, unde a fost ofiter de artilerie al Regimentului 26, la brigada de infanterie germana, pe frontul sudic, in muntii Tirolului.
Urmarit de "Securitatea" aust... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro