Cum au votat romanii din SUA. De ce Trump, de ce Hillary. Alegatori americani de origine romana isi motiveaza preferintele. Astazi Statele Unite isi schimba presedintele si intra intr-o noua epoca

De aproape 15 ani, de cand sunt in business, am vazut doua feluri de romani: cei veniti inainte de Revolutie si cei de dupa. Viorica Cherchezan - Atlanta, Georgia L-am votat pe Trump pentru ca este un businessman de succes si pentru ca are copii familisti si integrati foarte bine in business. Costel Atanasiu - Philadelphia Eu sunt in America de 16 ani si, ca un roman scarbit de comunism, m-am aciuat in tabara republicanilor inca din prima zi. Hillary a fost o alegere foarte proasta, care i-a costat pe democrati, dar Trump este un om bolnav, o combinatie de Vadim Tudor la limbaj si de Ceausescu la megalomanie. Nu trebuie sa fiti surprinsi ca un republican ca Trump este asa de bun prieten cu Putin sau ca republicanii de rand au mai mare respect pentru Putin decat pentru Obama. La fel ca mine au gandit, sunt convins, zeci de milioane de alegatori americani: planul economic propus de Trump are miez, este credibil si va fi in favoarea oamenilor care muncesc si creeaza plus-valoare in aceasta tara. Noul presedinte nici macar nu a ajuns la Casa Alba ca deja au inceput sa se vada efectele: bursa a crescut substantial, dolarul s-a intarit, iar companiile americane care fugisera in Mexic, nu pentru forta de munca ieftina, ci pentru ca erau sufocate de birocratie si de reguli inutile, au planuri sa se intoarca. Locuieste in Texas, unde este proprietarul unei firme ce produce profile de aluminiu pentru industria aeronautica.) John Rakolta Jr., romanul din spatele campaniei lui Trump Unul dintre oamenii de baza ai republicanilor, consilier financiar si organizator al evenimentelor de strangere de fonduri pentru campaniile prezidentiale, este John Rakolta Jr. Pornind de la tiparele preexistente alegerilor din 2016, pare ceva firesc ca intre un candidat de stanga sustinut de o propaganda feroce (o chestie pe care romanii sunt mult mai bine pregatiti sa o detecteze si sa o respinga decat americanul tipic) care anunta continuitate cu un regim ale carui excese ideologice si subdefinite realizari sunt binecunoscute, si un candidat de dreapta, care isi asuma fara rezerve o pozitie transanta, sa il aleaga pe cel de-al doilea. Nu au existat in istoria Americii niste sarlatani mai jegosi ca astia de venira adusi de Obama si nici o politica fiscala si militara mai impotriva Americii ca a astora doi! In sfarsit, cred ca e cazul sa ne punem intrebarea daca este de dorit ca oamenii de afaceri sa nu plateasca taxe timp de decenii, asa cum a facut Trump! Cu oameni ca Trump, Sarah Palin, Michelle Bachmann si Rick Perry, un partid mare si glorios, ce se revendica de la Lincoln, precum Partidul Republican, a intrat in declin, incapabil sa fie la pas cu modernitatea si noile tendinte demografice.

acum 45 luni (20 Jan 2017)

Urmarind argumentele si, pe alocuri, patima cu care romanii americani isi sustin optiunea, ai o revelatie: intre tabara pro-Trump si cea anti-Trump s-a cascat o adevarata prapastie. Oamenii sunt gata sa scurteze drumul de la argument la injurie, de la convingere la ura.

Tabara pro-Trump: Ne-am saturat de socialistii lui Obama-Clinton!

Emanuel Tanjala - Lynchburg, Virginia

Am votat cu Donald Trump intrucat am respect pentru oamenii de succes. Omul acesta era intrebat din anii ’80 de ce nu candideaza la Presedintie si el tot amana. In 2016, americanii patrioti, clasa de mijloc si cei care nu se vad, au fost in spatele lui de la inceputul campaniei. La numaratoare s-a aflat ca 62 de milioane au votat Donald Trump.

Cu sase luni inaintea alegerilor, un crestin a prezis la televiziune ca Donald Trump "va fi ultimul presedinte al Americii"!

Pe Trump nu-l intereseaza corectitudinea politica, este pro-life, este tare ca piatra si este consiliat numai de somitati.

Donald Trump va schimba lumea si va schimba tara in care eu am venit in 1982 si care era cu mult mai frumoasa decat astazi. Au cumparat toata presa, exceptand Fox News, au mers numai pe minciuna si dezinformare si au avut o masa de votanti precum asistatii PSD.

Diana Nistor - California

Desi sunt o democrata, fara a fi inregimentata intr-un partid politic, l-am votat pe Donald J. L-am votat cu convingerea ca acum, la 70 de ani, are experienta si curajul sa vada lumea ca pe un intreg si, ast-fel, va deschide usile tarii noastre spre lumea actuala.

Un alt motiv sta in ideea lui ca America trebuie condusa ca o afacere.

Am apreciat pozitia mai rezervata a lui Donald Trump, in comparatie cu cea a lui Hilary Clinton, fata de fenomenul LGBT.

Apoi, dincolo de discursurile din campanie, am simtit ca Donald Trump a observat problemele reale ale populatiei de culoare, ale celei "latino", ale indienilor din SUA.

Nu in u... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro