Cum au salvat suedezii de la moarte mii de copii romani. Istoria foametei din 1946-1947, cand oamenii mancau fan fiert

Cum au salvat suedezii de la moarte mii de copii romani. Istoria foametei din 1946-1947, cand oamenii mancau fan fiert

La cantinele din Focsani, se serveau urmatoarele feluri de mancare: supa de mazare, supa de vegetale, mancare de macaroane, fulgi cu lapte, 40 g de paine si 20 g de branza de persoana si o data pe saptamana, ca supliment, o ceasca de lapte cu cacao. Inca de la inceputul anului 1947, consulul Suediei insarcinat de catre Legatiunea Regala a Suediei cu controlul general al organizatiunilor "Actiunilor Suedeze de Ajutorare" a comunicat prefecturilor din judetele afectate de seceta ca s-a hotarat sa se faca o triere a hainelor, in sensul ca multi oameni au donat ca obiecte de imbracaminte fracuri, blanuri, rochii de seara, care nu corespundeau scopului practic cu care sa se poata imbraca populatia.

acum 49 luni (7 Mar 2016)

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Romania a trecut printr-o situatie extrem de grea din punct de vedere economic si social. Nu a fost suficient ca Romania a avut pierderi umane importante, ca a avut de platit daune de razboi inrobitoare, peste tara s-a abatut in anii 1946 si 1947 o seceta ingrozitoare, care a infometat populatia.

Prin urmare, in plina iarna, oamenii disperati au decis sa ia calea pribegiei, plecand sa se aprovizioneze din locuri mai scapatate: la Oradea, Arad sau Craiova, unde seceta nu fusese atat de grava.

Istoricul Ramona Miron mentioneaza ca in vara anului 1947 situatia era deja apasatoare si ca locuitorii de la sate isi trimiteau copiii la Focsani, la cersit, ca o ultima speranta sa nu moara de foame.

"Astfel, situatia deosebit de grea prin care trecea o buna parte din populatia tarii noastre a sensibilizat opinia publica internationala si, ca urmare, numeroase transporturi masive cu ajutoare constand in alimente, medicamente si haine au luat drumul Romaniei. Crucea Rosie Suedeza impreuna cu Societatea "Salvati Copiii" au constituit o prezenta puternica pe teritoriul Romaniei timp de aproape doi ani, perioada in care au desfasurat diverse actiuni umanitare, de multe ori in conditii vitrege", scrie Ramona Miron in lucrarea Cronica Vrancei. Cantine in jot judetul Putna

Practic, delegatia suedeza, prin reprezentanta ei Ulla Lindewall, care raspundea de Societatea "Salvati Copiii", a militat pentru infiintarea de cantine in cat mai multe localitati din judet. S-au format comitete de conducere care aveau ca atributii "alegerea copiilor care sa serveasca masa la cantina, asigurarea transporturilor cu alimente, aprovizionarea cantinei cu lemne, mentinerea legaturii cu depozitul suedez din Focsani. Persoanele admise la cantina erau copiii cu varsta cuprinsa intre 3 - 14 ani, proveniti din randul familiilor nevoiase, precum si femeile insarcinate si c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro