Cum au revenit parlamentarii la vechiul obicei: fuga de Justitie

Cum au revenit parlamentarii la vechiul obicei: fuga de Justitie

Insa cererea privind arestarea preventiva in dosarul "Gala Bute", ultima solicitare din lotul celor opt, a fost votata pozitiv de 170 de deputati si "impotriva "de 118, o diferenta care a aratat din nou ca un parlamentar al Opozitiei poate fi aparat de colegii aflati la Putere. Intoarcerea in timp Euforia generata de votul din 16 noiembrie a disparut, cu totul, miercuri, cand 154 de deputati au votat "impotriva" si numai 125 in favoarea cererii DNA de incepere a urmaririi penale in cazul deputatului UDMR, Laszlo Borbely.

acum 59 luni (12 Mar 2015)

Imediat dupa alegerile prezidentiale, atat invingatorii (PNL), dar mai ales invinsii (PSD) aproape ca au jurat ca nu vor mai proteja in Parlament niciun ales cu probleme penale. Primul test privind lectia invatata din votul din 16 noiembrie a fost chiar la doua zile dupa alegeri, cand deputatii s-au pronuntat dintr-un foc asupra a trei cereri emise de procurorii DNA. Deputatii in cauza au fost de la aproape toate partidele politice: Ioan Dinita (PC), Mircea Rosca (PNL) si Ioan Adam (PSD). Votul dat in cazul celor trei a aratat ca deputatii au inteles cat de important este sa lase justitia sa-si faca treaba. Astfel, pentru Ioan Dinita, deputatii au incuviintat cererea procurorilor, cu 274 de voturi "pentru" si 55 de voturi "impotriva". Deputatii i-au ridicat imunitatea cu un scor zdrobitor (220 de voturi "pentru" si 65 "impotriva"), desi, in Comisia Juridica, PSD, profitand de majoritate, l-a protejat pervers pe liberal de justitie. Culmea, in aceeasi zi, deputatul PSD Ioan Adam a fost dat pe mana procurorilor de catre colegii sai din Comisia Juridica. Votul din plen in cazul deputatului Adam a fost la fel de graitor privind emapatia alesilor cu actiunile justitiei, 248 de deputati votand "pentru" cererea procurorilor DNA, in timp ce 63 s-au pronuntat "impotriva". Deoarece senatorii sunt inferiori numeric in comparatie cu colegii deputati, diferenta dintre voturile pozitive si cele negative nu este la fel de spectaculoasa. In cazul Ecaterinei Andronescu, 72 de senatori au votat "da" cererii DNA, iar 62 "nu". In ceea ce-l priveste pe Serban Mihailescu, 77 de senatori au votat favorabil si 51 impotriva.

In luna februarie, senatorii au uitat promisiunile facute pe toate canalele TV privind protejarea statului de drept si au pus primul scut in calea justitiei. Cererea procurorilor DNA privind ridicarea imunitatii senatorului PNL Varujan Vosganian a fost respinsa cu un vot scandalos: 71 de senatori au votat "impotriva" si numai 56 "pent... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro