Cum au reusit ministrii de geniu ai Romaniei sa scoata tara din criza, sa revolutioneze invatamantuL si sanatatea

Cum au reusit ministrii de geniu ai Romaniei sa scoata tara din criza, sa revolutioneze invatamantuL si sanatatea

La 1 mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat independenta de stat a Romaniei, pe care tara si-o consolideaza participand la razboiul ruso-turc, incheiat prin Tratatul de pace de la San Stefano. Pe vremea guvernarii lui, se infiinteaza o comunitate sociala pentru constructia si exploatarea tramvaielor in Bucuresti, o lege pentru darea in exploatare a terenurilor petrolifere de pe proprietatea statului, o lege pentru arendarea mosiilor statului, legea pentru infiintarea bancilor populare de meseriasi si a coperativelor de productie, consum, constructie si comert. Noi vrem sa intronam pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor si tuturor cetatenilor" Ca presedinte si ministru al resortului de Interne al Consiliului Dirigent, a adoptat legea pentru reforma agrara in Transilvania, precum si legea electorala, care prevedea introducerea votului universal pentru toti barbatii incepand cu varsta de 21 de ani. Printre primele masuri initiate de guvern, in vederea diminuarii efectelor crizei mondiale asupra economiei romanesti, se inscrie semnarea la Paris a contractului de imprumut cu un grup de banci internationale in valoare de 17 miliarde de lei. Spre exemplu, legea din 1929 pentru organizarea si administarea, pe baze comerciale, a intreprinderilor si avutiilor publice, legea din 1929 penru constructia de vagoane si locomotive in tara, la Uzinele de fier si Domenii Resita, Fabrica de locomotive Malaxa, Astra, Unio si Rombac, supne Nicolae C.

acum 99 luni (29 Oct 2014)

Istoricilor le este greu sa spuna care ministru a facut cel mai mult pentru tara sau daca actualii se pot ridica la inaltimea lor: atunci erau alte contexte sociale, economice si politice.

Din multitudinea de ministri care au trecut pe la carma tarii vom face referire doar la catva dintre ei, care au schimbat soarta Romaniei pentru totdeauna, care au pus putin cate putin bazele statului modern roman.

Ion C Bratianu

Presedinte al Consiliului de Ministri 24 iulie 1876 - 25 noiembrie 1878; A dezaprobat tendintele autoritare ale lui Alexandru Ioan Cuza, mai ales in ultimii ani de domnie, si s-a implicat si el in actiunea care a dus la abdicara domnitorului. A avut un rol deosebit in aducerea principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen pe tronul Romaniei.

La 1 mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat independenta de stat a Romaniei, pe care tara si-o consolideaza participand la razboiul ruso-turc, incheiat prin Tratatul de pace de la San Stefano. Conform acestuia, Poarta Otomana recunoaste independenta Romaniei, cedand insa Dobrogea, Delta Dunarii si Insula Serpilor, Rusiei, care isi rezerva dreptul de a le schimba cu partea de sud a Transilvaniei. Bratianu au fost votate in Parlament un numar important de legi: legea pentru organizarea Casei de Depuneri si Consemnatiuni, legea pentru organizarea si administrarea teatrelor in Romania. In 1879 a fost promulgata o lege care stipuleaza ca diferenta de credinta religioasa si de confesiune nu constituie in Romania o piedica in exercitarea drepturilor politice si civile. Bratianu

Presedinte al Consiliului de Ministri 27 decembrie 1908 - 4 martie 1909; In 1889 a lucrat ca inginer specialist la constructia de cai ferate si a fost in serviciul inginerului Anghel Saligny. Emanuel Plopeanu, decanul Facultatii de Istorie si Stiinte Politice din cadrul Universitatii Ovidius Constanta. Prima reforma se refera la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro