Cum au reusit granicerii romani sa-l invinga pe marele Napoleon Bonaparte

Cum au reusit granicerii romani sa-l invinga pe marele Napoleon Bonaparte

Intre 15 si 17 noiembrie 1796 a avut loc batalia de la Arcole, in cadrul razboiului dintre Austria si Franta, desfasurat intre anii 1796 si 1797. In calea victoriei lui Napoleon a stat Batalionul II din Regimentul 2 de graniceri nasaudeni, care au blocat calea soldatilor francezi in traversarea podului de la Arcole si oprindu-i astfel din a ataca armata austriaca din spate si a o incercui.

acum 55 luni (23 Feb 2017)

Intre 15 si 17 noiembrie 1796 a avut loc batalia de la Arcole, in cadrul razboiului dintre Austria si Franta, desfasurat intre anii 1796 si 1797. Austriecii ocupau nordul Italiei, zona vizata de armata franceza condusa de generalul Napoleon Bonaparte, care avea pe atunci 25 de ani, fiind in plina ascensiune.

In calea victoriei lui Napoleon a stat Batalionul II din Regimentul 2 de graniceri nasaudeni, care au blocat calea soldatilor francezi in traversarea podului de la Arcole si oprindu-i astfel din a ataca armata austriaca din spate si a o incercui.

Istoricul Ioan Pop a studiat activitatea granicerilor nasaudeni, scriind mai multe lucrari despre regimentul II de granita romanesc de la Nasaud. Dupa o lupta de o violenta neobisnuita, francezii au fost respinsi, acoperind in gramezi cu trupurile lor podul si numai putini reusisera sa scape din aceasta ploaie de gloante", a explicat Ioan Pop in Revista Bistritei.

Generalul Napoleon Bonaparte s-a indreptat cu armata din Italia catre podul Arcole, insa atacul sau a fost respins usor de catre granicerii nasaudeni.

"Trupele romane formau singura oaste pe care habsburgii puteau sa se bizuie cu incredere deplina pe campul de lupta", a aratat marele scriitor George Cosbuc. Granicerii romani au reusit sa le tina piept francezilor timp de trei zile, luand 350 de soldati prizonieri. Acestia au avut pierderi insemnate, jumatate de efectiv, undeva la 400 de oameni pierzandu-si viata.

"Vitejia si eroismul acestui batalion in luptele de la Arcole au fost relevate chiar de catre Napoleon in informarea pe care o face catre Directoratul Republicii, cu privire la desfasurarea luptelor din aceste zile. Desigur, el nu avea de unde sa stie ca acest batalion era alcatuit din romani, avand doar un comandant german, pe maiorul Woestenradt", a mai aratat Ioan Pop.

O brigada de rezerva condusa de generalu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro