Cum au pus in pericol desenele Disney viata animalelor exotice

Dr Judith Lock , de la Centrul de Stiinte Biologice al Universitatii Southampton, a punctat, intr-un interviu pentru publicatia The Independent, ca interesul fata de speciile de pesti precum Nemo si Dory poate fi directionat catre protejarea lor si apararea vietii marine. Si Scott Wilson, de la Gradina Zoologica Chester, din Marea Britanie, a conchis, pentru The Independent, ca parintii ar trebui sa isi incurajeze copiii sa isi aleaga caini, pisici si iepuri ca animale de companie si sa le explice de ce animalele salbatice trebuie sa ramana in mediul lor natural.

acum 52 luni (15 Jun 2016)

Alegerea animalelor salbatice - precum pesti exotici, testoase cu puteri supranaturale sau bufnite - ca personaje principale in filme de animatie poate avea consecinte grave pentru diverse specii din salbaticie, au atras atentia mai multi specialisti, pentru publicatia britanica The Independent. Avertismentul vine in contextul lansarii noului desen animat "Gaseste-o pe Dory", foarte asteptat de micutii de pretutindeni, film ce are ca protagonist un chirurg regal, peste al carui proces de capturare poate duce la distrugerea mai multor habitate naturale.

Adesea, copiii care se ataseaza de personajele lor favorite din desene animate sau filme Disney isi roaga parintii sa le cumpere un astfel de animal de companie, fara sa constientizeze consecintele capturarii lor asupra biodiversitatii. Totodata, metodele ilegale de prindere a pestilor clovn au distrus rezervatii de corali, fapt ce a afectat numeroase tipuri de pesti exotici care traiau acolo.

Chiar si astazi, la 10 ani de la lansarea filmului de animatie, un milion de pesti clovn sunt prinsi anual din habitatul lor natural pentru a fi vanduti.

Din aceasta cauza, biologii si expertii in conservare si biodiversitate se tem ca filmul "Gaseste-o pe Dory" va duce la disparitia speciei de peste chirurg regal.

Spre deosebire de pestele clovn, specia chirurg regal nu se poate inmulti in captivitate, astfel ca fiecare Dory va trebui sa fie pescuita direct din ocean, prin metode daunatoare pentru viata subacvatica. De asemenea, micul peste are nevoie de un acvariu foarte spatios pentru a supravietui, fiind dificil de intretinut.

Dr Judith Lock , de la Centrul de Stiinte Biologice al Universitatii Southampton, a punctat, intr-un interviu pentru publicatia The Independent, ca interesul fata de speciile de pesti precum Nemo si Dory poate fi directionat catre protejarea lor si apararea vietii marine.

Astfel, ca sa protejeze specia chirurg regal, Disney colaboreaza cu Asociatia ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro