Cum au patimit evreii din Pitesti din cauza legislatiei antisemite. Exproprieri scandaloase si multe procese inscenate

Cum au patimit evreii din Pitesti din cauza legislatiei antisemite. Exproprieri scandaloase si multe procese inscenate

Comunitatea evreilor a dat in timpul razboiului 100 de paturi necesare spitalelor infiintate pentru ranitii adusi de pe fontul de rasarit si a contribuit cu sume de bani la , pentru sustinerea efortului de razboi sau au donat articole de imbracaminte pentru " explica istoricul si arhivistul Aurel Radu. Evreii concediati erau astfel lipsiti de o sursa de venit fara posibilitatea de reangajare, fie erau supusi muncilor de folos obstesc (maturarea strazilor de zapada) sau la detasamentele de munca de la gara CFR Costesti si la Gaesti aflate sub coordonarea Prefecturii Arges si a Cercului de Recrutare Arges", mai spune istoricul Aurel Radu.

acum 78 luni (18 Mar 2018)

Pitestiul mai numara in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial doar 398 evrei, potrivit unor statistici de la acea vreme pastrate in Arhivele Nationale Arges si in arhiva Politiei Pitesti, desi inainte, comunitatea evreiasca a fost mult mai numeroasa. De amintit ca pentru ridicarea acestor constructii comunitatea a fost sprijinita de reprezentantul de seama al PNL din Arges, avocatul Honoriu Banescu", spune istoricul si arhivistul Aurel Radu.

"In mare, aplicarea legislatiei antisemite din timpul dictaturii militare a generalului Antonescu care a insemnat insemnat pentru evreii din Pitesti exproprierea caselor pe care le detineau, interzicerea dreptului de munca, dar cu obligatia de a presta munci de interes obstesc, fie deportarea in Transnistria. Comunitatea evreilor a dat in timpul razboiului 100 de paturi necesare spitalelor infiintate pentru ranitii adusi de pe fontul de rasarit si a contribuit cu sume de bani la , pentru sustinerea efortului de razboi sau au donat articole de imbracaminte pentru " explica istoricul si arhivistul Aurel Radu. Inaintea prigonirii lor, multi evrei din Pitesti aveau o situatie materiala buna, erau inscrisi in partidele politice local si aveau capacitatea de a influenta mersul administratiei orasului, dupa intrarea in vigoare a legislatiei antisemite, penru acestia din urma lucrurile nu s-au schimbat radical."La 1941, in orasul Pitesti erau doar 29 de firme comerciale detinute de patroni evrei, aflate cu precadere in zona comerciala centrala, pe strada Serban Voda, actualmente strada Victoriei. Era vorba de mici afaceri de familie cu magazine de haine si incaltaminte, depozite de bauturi spirtoase, bacanii, parfumerii, librarii, un atelier de ceasornicarie si unul de fotografie etc. "Intrucat autoritatile statului nu au dorit sa destabilizeze mersul economiei nationale, comerciantii evrei din oras au fost tolerati in continuare, insa au fost obligati sa-si concedieze angajatii evrei, in locul acestora fiind numiti de catre ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro