Cum au obtinut bancherii amanarea dezbaterii legii cu darea in plata
Confuzia dintre calitatea de persoana fizica sau de profesionist a eventualului beneficiar al viitoarei legi "Darea in plata" i-a determinat pe bancheri sa ceara amanarea cu o saptamana a proiectului legislativ care, altfel, era programat sa se discute miercuri in Comisia economica din Parlament. Zamfir: "N-am batut palma cu bancherii" Si deputatul Daniel Zamfir a avut o reactie pe Facebook: "Pentru ca foarte multi ma intreaba ce se intampla cu legea si daca este adevarat ce spune profesorul Piperea, va spun urmatoarele: Am aflat si eu de la jurnalistii de la Parlament ca bancherii, in frunte cu Bogdan Olteanu, au fost azi pe acolo.
Confuzia dintre calitatea de persoana fizica sau de profesionist a eventualului beneficiar al viitoarei legi "Darea in plata" i-a determinat pe bancheri sa ceara amanarea cu o saptamana a proiectului legislativ care, altfel, era programat sa se discute miercuri in Comisia economica din Parlament.
"Proiectul trebuia sa fie marti in Comisia de buget-finante si miercuri in Comisia economica, dar a aparut o delegatie condusa de reprezentantii Bancii Nationale si inteleg ca dezbaterea in cele doua comisii a fost amanata cu o saptamana", a declarat deputatul Daniel Zamfir, initiatorul proiectului legislativ.
El a precizat ca a adus unele amendamente viitoarei legi, pentru a evita situatiile in care persoane fizice iau credite in scop de afaceri si apoi solicita sa beneficieze de efectele "darii in plata" la fel ca oamenii care se afla cu adevarat in dificultate.
Legea "Darea in plata" (sau "Dai casa si scapi de banca") prevede, in esenta, ca datornicul restantier sa predea bancii creditoare un bun imobil si acesta sa fie considerat suficient pentru stingerea datoriei chiar daca valoarea lui este mai mica decat datoria. Ce au cerut bancherii
De cealalta parte, bancherii au cerut in repetate randuri ca programul "Prima Casa" sa fie exclus din prevederile viitoarei legi, dar si creditele aflate in derulare sa fie excluse.
Mai multe banci au analizat posibilele efecte ale aplicarii viitoarei legi in forma propusa initial si au ajuns la concluzia ca avansul solicitat ar trebui sa creasca de la 15% la 30%. O astfel de majorare ar exclude practic din piata clientii care intampina dificultati in plata avansului chiar si numai la nivelul de 15%, in special tinerii, deci programul "Prima Casa" ar putea fi blocat.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a amintit ca "proiectul are patru pagini, dar observatiile pe marginea lui, care contin fraze cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro