Cum au murit 3.000 de soldati romani in lagarele din Alsacia si Lorena. "Au indurat foamea, mizeria si torturile"

Cum au murit 3.000 de soldati romani in lagarele din Alsacia si Lorena.

"Din august 1916 pana Ia inceputul anului 1917, mai, multe zeci de mii de luptatori romani au fost luati prizonieri de armatele germana, austro-ungara, bulgara si otomana. Regina Maria de depus pe aleea de la inrarea in cimitirul Val du Patre o coroana mare de trandafiri, precum si garoafe pe toate mormintele.

acum 78 luni (24 Mar 2017)

La inceputul lunii noiembrie 1916, in zona Predealului s-a purtat o lupta in cadrul Primului Razboi Mondial intre armata romana si cea gearmana.

Acestia au fost bagati in vagoane de vite si dusi in Germania, in niste conditii cumplite, iar acolo au fost impartiti in lagare de munca. Peste 2.000 de romani au ajuns in taberele de munca din Alsacia si Lorena, unde majoritatea si-au gasit sfarsitul.

In perioada ianuarie 1917 - decembrie 1918, au murit nu mai putin de 2.344 de prizonieri romani. Ostasii luati prizonieri au murit din cauza gerului cumplit, fiind inregistrate temperaturi de minus 20 de grade Celsius, a foametei si a muncilor grele. Majoritatea soldatilor au fost inhumati in cimitirile militare de la Soultzmatt, Bartenheim, Cernay, Colmar, Dieuze, Ensisheim, Koetzingue, Liepvre, Muhloc, Neuf - Brisach, Niederentzen, Oberentzen, Steinbrunn - Le - Haut, Walheim, Waltenheim si Wolfgantzen. FOTO www.romaniabreakingnews.ro

In cimitirul militar din Dieuze, a fost ridicat un monument in memoria militarilor romani decedat in Lorena, acolo fiind inmormantati circa 950 de soldati romani.

"Cei 687 de prizonieri de razboi romani care odihnesc in acest cimitir au murit aproape toti din ianuarie pana la sfarsitul anului 1917. Ei au indurat foamea, mizeria si torturile", este mesajul scris pe o placa de marmura din cimitirul militar de la Soultzmatt.

"Din august 1916 pana Ia inceputul anului 1917, mai, multe zeci de mii de luptatori romani au fost luati prizonieri de armatele germana, austro-ungara, bulgara si otomana. La 1 februarie 1917, puterile Quadruplei Aliante au anuntat un total de 79.033 prizonieri de razboi romani. Dupa o sursa interna, Romania ar fi pierdut in cursul campaniei din 1916 - 1917, 50.000 militari ucisi, 80.000 raniti si 110.845 prizonieri", a mentionat istoricul francez Jean Nouzille in volumul "Calvarul prizonierilor de razboi r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro